Пройти тест онлайн

A little screw, листівка з Букінгему та збій Kyivstar: дайджест новин з англомовних ЗМІ

A little screw, листівка з Букінгему та збій Kyivstar: дайджест новин з англомовних ЗМІ
15.12.2023

Сподіваємося, ви чекаєте пʼятниці так, як і ми, адже цей день — не лише закінчення робочого тижня, а й час для чергової підбірки новин від Першого Кембриджського центру!

У цьому матеріалі ми зібрали для вас найгучніші події України та світу, які відбулись з 9 по 15 грудня.

Пізнавайте світ і вивчайте англійську мову!

Українські спецслужби ліквідували Іллю Киву

Українські спецслужби ліквідували Іллю Киву

Служба безпеки України провела спецоперацію з ліквідації Іллі Киви — колишнього народного депутата, який перейшов на бік росії.

The criminal was liquidated by using small arms. Russia's SK state investigative committee said preliminary information indicated Kyva was shot dead in the village of Suponevo, to the west of Moscow. A criminal investigation is now underway.

BBC News

Як смерть застала зрадника? Злочинця ліквідували стрілецькою зброєю. Державний слідчий комітет Росії повідомив, що, за попередньою інформацією, Кива був застрелений у селі Супонево, на захід від Москви. Наразі ведеться розслідування кримінальної справи

Після розголосу цієї ситуації інформацію про вбивство підтвердила й українська сторона.

Yes, we can confirm Kyva is no more. This fate will befall other traitors of Ukraine and puppets of Putin's regime. This is a signal to all traitors and war criminals who have flipped to the enemy side. Remember: Russia will not protect you.

Andriy Yusov, spokesman for Ukraine's military intelligence

Яку заяву зробили українські спецслужби? Так, ми можемо підтвердити, що Киви більше немає. Така доля спіткає й інших зрадників України та маріонеток путінського режиму. Це сигнал усім зрадникам та військовим злочинцям, які перейшли на бік ворога. Пам'ятайте: росія вас не захистить

Українські спецслужби ліквідували Іллю Киву

Букінгемський палац презентував різдвяну листівку

Букінгемський палац показав цьогорічну різдвяну листівку правителів Великої Британії Чарльза III та Камілли.

Букінгемський палац презентував різдвяну листівкуЦікаво, що ця листівка випускається лише вдруге, але вперше на ній Чарльз III зображений королем.

Слід додати, що різдвяні листівки у Букінгемському палаці почали робити лише у 2022 році. Такі вітальні картки із зображенням королівської родини розсилають політичним діячам зі всього світу, щоб привітати з новорічними святами.

Що відомо про листівку 2023 року?

  • King Charles is wearing a robe made of purple silk velvet embroidered in gold, which was worn by King George VI in 1937 — Король Чарльз одягнений в мантію з фіолетового шовкового оксамиту, вишиту золотом, яку носив король Георг VI в 1937 році.
  • Queen Camilla is wearing a white robe designed and hand embroidered by the Royal School of Needlework — Королева Камілла одягнена в білу мантію, розроблену і вишиту вручну Королівською школою рукоділля.

Українська творчість потрапила у світові рейтинги

Українська творчість потрапила у світові рейтинги

Українська книга «Хто зробить сніг» опинилась у десятці найкращої дитячої літератури за версією New York Times. Водночас документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «бронзу» у рейтингу найкращих кінострічок за версією IndieWire.

Originally published in Ukraine, this sweet, strange, lightly philosophical book, illustrated with soft, scribbly drawings, features newborn twin moles who live in a whimsically imagined woodland community. The title comes from the moles’ belief that they will rise to the clouds and make snow for those left behind when they die.

New York Times

Як українську книгу коментують у провідному іноземному ЗМІ? Мила, дивна, трохи філософська книжка розповідає про новонароджених кротів-близнюків, які живуть у химерно-уявній лісовій місцевості. Назва походить від віри кротів, що коли вони помруть, то піднімуться до хмар і зроблять сніг для тих, хто залишився

Детальніше про рейтинг найкращих кінострічок та український фільм «20 днів у Маріуполі» можна почитати за посиланням. Однак перед цим радимо вивчити лексику, яка допоможе краще розуміти контекст.

Слово Переклад
Survey Опитування
Decisively Рішуче
Inventive Винахідливий
Anew Наново, заново
Testament Заповіт
Commonalities Спільні, загальні риси
Circumstances Обставини
Rupture Розрив
Require Вимагати
Screenplay Сценарій

У Києві закрили 6 станцій метро

У Києві закрили 6 станцій метро

У тунелі київського метрополітену виявили тріщину. Через це 6 станцій синьої гілки метро закрили на ремонтні роботи, які триватимуть пів року.

Наразі жителі столиці змушені користуватись наземними видами транспорту, що створює чималий трафік.

Що відомо про ситуацію з транспортом?

  • The metro runs through underground tunnels, and there are constant problems with groundwater due to rain and soil saturation — Метро проходить через підземні тунелі, і там постійно виникають проблеми з ґрунтовими водами через дощі та насичення ґрунту.
  • As a result, there is constant water seepage. Fortunately, the tunnels are equipped with drainage wells and channels, as well as pumping stations — Як наслідок, відбувається постійне просочування води. На щастя, тунелі обладнані дренажними колодязями та каналами, а також помповими станціями.
  • The Demiyivska, Holosiyivska, Vasylkivska, Vystavkovyi Center, Hipodrom and Teremky metro stations will continue to operate around the clock as air raid shelters despite the repairs — Станції метро «Деміївська», «Голосіївська», «Васильківська», «Виставковий центр», «Іподром» та «Теремки», попри ремонт, працюватимуть цілодобово як бомбосховища.

Наймасштабніша кібератака на телекомунікаційну інфраструктуру в Україні

Російські хакери атакували український телефонний оператор

Українська телекомунікаційна компанія «Київстар» 12 грудня заявила, про потужну хакерську атаку, внаслідок якої стався глобальний збій в роботі. Перед цим абоненти масово повідомляли про перебої в роботі мережі та інтернету.

Київстар — провідний оператор телефонного зв’язку в Україні, який станом на вересень цього року обслуговує понад 24 мільйони абонентів мобільного зв’язку та понад 1 мільйон абонентів домашнього інтернету.

The most important thing is that, as of now, subscribers' personal data is not compromised. We sincerely apologize for the temporary inconvenience and thank you for your understanding

Kyivstar

Яку заяву оприлюднила компанія? Найголовніше, що наразі персональні дані абонентів не скомпрометовані. Перепрошуємо за тимчасові незручності та дякуємо за розуміння

Детальніше про хакерську атаку та її наслідки читайте за посиланням. Перед цим радимо ознайомитися з лексикою, яку ви зустрінете у тексті:

Слово Переклад
SEII service Мобільний звʼязок
Complaining Нарікання
Mobile carriers Мобільні оператори
Outage Відключення
Increase Збільшення
Availability Доступність
Routes Маршрути, шляхи
External Зовнішній
Settlements Поселення, населені пункти
Eliminate Усунути, ліквідувати

Покращити англійську за місяць?!

Ефективні вправи

Це були найгарячіші новини тижня від Першого Кемриджського центру! Нагадаємо, що минулого тижня ми писали про «Людину року», опосума в новорічній ялинці, та конкуренцію між McDonald’s і Starbucks.

Детальніше про це читайте за посиланням.