Пройти тест онлайн

Допомога Україні, новий ШІ та опосум, який захопив ялинку: про що цього тижня писали закордонні ЗМІ

Допомога Україні, новий ШІ та опосум, який захопив ялинку: про що цього тижня писали закордонні ЗМІ
8.12.2023

Тиждень був насиченим, чи не так?

У Сенаті провалили голосування щодо допомоги Україні, на ринку штучного інтелекту зʼявився новий конкурент, а тим часом «персоною року» обрали Тейлор Свіфт. Що 2-8 грудня обговорював весь світ — дізнаєтесь у нашому традиційному огляді новин з акцентом на англійську.

Діставайте нотатники — буде багато цікавої лексики.

Сенат США не підтримав законопроєкт про додаткове фінансування України

Сенат США не підтримав законопроєкт про додаткове фінансування України

Законопроєкт Джо Байдена President of the United States про додаткову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню у розмірі $106 мільярдів провалився під час процедурного голосування. Сенатори Senators не підтримали цю ініціативу президента США.

Таким чином Україна майже втратила можливість отримати гроші від Сполучених Штатів до кінця року. Про це пише Reuters.

The vote threatening President Joe Biden's push to provide new aid before the end of 2023.

Деталі голосування повідомили CNN:

The tally for the procedural vote was 49 to 51, falling short of the 60-vote threshold needed proceed.

Тобто результат процедурного голосування — 49 проти 51 «за» проголосували 49 людей — не подолав поріг у 60 голосів, необхідний для продовження роботи над ухваленням законопроєкту.

Чому так відбулось пояснили в The Guardian:

Republicans in both chambers of Congress had demanded stricter border regulations in exchange for their support — Республіканці в обох палатах Конгресу вимагали посилення прикордонного контролю в обмін на свою підтримку.

Якщо ви заплутались, то коротко пояснюємо:

  • Сенат Senate — це верхня палата Конгресу США. the upper chamber of the US Congress До Сенату входять представники Республіканської Republican Party та Демократичної Democratic Party  партій.
  • Республіканська меншість сказала, що підтримає законопроєкт, про фінансування, який передбачав допомогу Україні та Ізраїлю якщо до нього додадуть питання контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою. US-Mexico border
  • Цього не відбулося, тож представники республіканської партії заблокували просування документа на наступний рівень голосування.

Як у міжнародних ЗМІ описують Україну?

Слова, вирази та цитати про наш народ зі шпальт медіа

Детальніше

Бум штучного інтелекту: компанія Google представила новий продукт

Бум штучного інтелекту: компанія Google представила новий продукт

Черговий стрибок у сфері штучного інтелекту! Google розробив найдосконалішу модель генеративного штучного інтелекту під назвою Gemini. Принаймні, так кажуть самі розробники, передає CNN.

The scope of Google’s ambitions were reflected in the company’s announcement, which introduced Gemini as the company’s «largest and most capable AI model» and declared a «Gemini era».

Переклад знайдете тут. Про масштаби амбіцій Google свідчить заява компанії, яка представила Gemini як «найбільшу та найпотужнішу модель ШІ» та оголосила про «еру Gemini».

Gemini вчили поводитись як належить людині, тому ця модель може створити гідну конкуренцію GPT-4 від OpenAI.

Що може нова модель штучного інтелекту — читайте в новині від Associated Press. А нижче ми залишимо корисну підбірку лексики, яка допоможе зрозуміти більше подробиць.

  • AI race — «перегони» штучних інтелектів
  • summarize — підбивати підсумки
  • automatic replies — автоматичні відповіді
  • messaging services месенджери сервіси обміну повідомленнями
  • recognize — розпізнати
  • diversify диверсифікувати розширювати, масштабувати
  • multitasking — багатозадачність
  • search engine — пошукова система
  • problem-solving skills — навички розв’язання проблем

Розбираємося в АІ-жаргоні

Ми підготували словник, який знадобиться кожному

Читати

Time назвав «Людиною року» співачку Тейлор Свіфт

Time назвав «Людиною року» співачку Тейлор Свіфт

Тейлор Свіфт завершила свій тріумфальний 2023 рік з відзнакою від Time. Американська співачка побила кілька рекордів, подорожуючи із концертним шоу The Eras Tour. У світі буквально шаленіли від її виступів.

Ось, що про Свіфт написали Time:

To discuss her movements felt like discussing politics or the weather — a language spoken so widely it needed no context.

She became the main character of the world.

Щоб побачити переклад, натисніть тут. Обговорення її рухів було схоже на обговорення політики чи погоди — про це говорили так багато, що ця тема не потребувала жодного контексту. Вона стала головною героїнею світу.

Завдяки великому туру у 2023 році Тейлор Свіфт стала мільярдеркою. Їй вдалося всього досягти тільки завдяки музиці та виступам, а це трапляється вкрай рідко.

Крім цього, фільм артистки про її The Eras Tour перегнав попереднього лідера по продажах ще до офіційного релізу.

Цікаві факти про зірку:

  • Analysts talked about the «Taylor effect», as politicians from Thailand, Hungary, and Chile implored her to play their countries — Аналітики говорили про «ефект Тейлор», оскільки політики з Таїланду, Угорщини та Чилі благали її виступити в їхніх країнах.
  • Every time she came to a new place, a mini economic boom took place as hotels and restaurants saw a surge of visitors — Щоразу, коли вона приїжджала в нове місце, траплявся мініекономічний бум: готелі та ресторани наповнювалися відвідувачами.
  • There are at least 10 college classes devoted to her, including one at Harvard — Їй присвячено щонайменше 10 курсів у коледжах, зокрема один у Гарварді.

Що слухали українці у 2023 році?

Розбираємо найпопулярніші англомовні пісні в Apple Music

Деталі

McDonald’s готовий створити конкуренцію для Starbucks

McDonald’s готовий створити конкуренцію для Starbucks

McDonald’s оголосили про амбітний план. Компанія планує розширити мережу до 50 тисяч вже відкрито понад 40 тисяч закладів до кінця 2027 року. Це може стати найбільшим масштабуванням з найшвидшою динамікою в історії McDonald’s.

Також компанія хоче інтегрувати в роботу закладів інструменти штучного інтелекту, тому тепер McDonald’s партнер Google. входить в Alphabet Inc.

І це ще не все! В компанії вже презентували нову мережу, яка має скласти конкуренцію Starbucks — CosMc’s. Це заклад у ретро-стилі з частуваннями та різноманітними напоями.

До слова, ось вони:

McDonald’s готовий створити конкуренцію для Starbucks

Чому така назва у нової мережі? The Guardian пояснює:

  • The new stores are named after a part-space alien, part-robot character launched by McDonald’s in the late 1980s. Нові магазини названі на честь персонажа, який частково є космічним прибульцем та роботом, якого McDonald's запустив наприкінці 1980-х років.
  • CosMc — who had antennae, more than six arms, and wore a round silver space suit — was featured in a series of adverts until the early 1990s. У CosMc є антени, понад шість рук і круглий сріблястий скафандр, його вперше представили у серії рекламних роликів до початку 1990-х років.

Кухонне приладдя англійською мовою

100 слів, які знадобляться кожному

Дізнатись

Жителька Техасу знайшла опосума на своїй новорічній ялинці

Жителька Техасу знайшла опосума на своїй новорічній ялинці

У Сполучених Штатах опосум possum проникнув у квартиру та сховався між гілками різдвяної ялинки. Christmas tree Злочинця було викрито, коли господиня вперше увімкнула гірлянду. Хоч хутро і допомагало опосуму замаскуватись, темні очі все ж видали його.

Ось, як все відбувалось:

@brettbratt359I don’t understand how this thing is in my house right now.♬ original sound – Brett

На відео чутно, наскільки власниця квартири вражена побаченим. Що ж вона казала?

  • I am literally freaking out right now — Я зараз буквально божеволію.
  • I have no idea how this possum got in my house and up into my tree, and I’m trying to get it out, but it will not let me — Я не маю жодного уявлення, як цей опосум потрапив до мого будинку і заліз на моє дерево, і я намагаюся його вигнати, але він не дає мені цього зробити.
  • I don’t know how it got in here, I don’t leave my doors open — Я не знаю, як він сюди потрапив, я не залишаю двері відчиненими.

Якщо ви емпат і захвилювались за долю дівчини та її новорічного дерева, don’t worry! Після пробіжки оселею та декількох спортивних вправ, нахилів та присідань які опосум змусив виконувати власницю квартири, тварина все ж дозволила зловити себе та винести на подвір’я. В результаті ніхто не постраждав.

Такими були новини, які жваво обговорювались цього тижня у світових ЗМІ. Цікаво, що в цьому переліку опинився опосум на ялинці. Однак, не дивно, адже відео з тваринкою вподобали понад 475 тисяч людей у TikTok! Тож ми думаємо, що ця новина заслуговує і на місце тут 😊

Нагадуємо, підбірка цікавих подій зі шпальт іноземних видань з’являється на сайті щоп’ятниці. До речі, щоб прочитати дайджест новин минулого тижня, переходьте за посиланням. В ній, серед іншого, ви дізнаєтесь про дрейф найбільшого у світі айсберга!

До зустрічі!