Пройти тест онлайн

Снігова буря в Україні, рейтинг пісень в Apple Music та дрейф найбільшого у світі айсберга: дайджест новин з іноземних ЗМІ

Сніжна буря в Україні, рейтинг пісень в Apple Music та дрейф найбільшого у світі айсберга: дайджест новин з іноземних ЗМІ
1.12.2023

Ну що, вам вже набрид постійний холод? Робіть гарячий чай, одягайте теплі шкарпетки та гайда читати нову підбірку гучних подій тижня англійською!

Цього разу ви дізнаєтесь про що писали іноземні ЗМІ з 25 листопада по 1 грудня. 

Зокрема, за цей тиждень Україну замело снігом, відколовся найбільший айсберг у світі, а ще — ФК «Шахтар» переміг бельгійський «Антверпен».

Через сніговий шторм в Україні загинули 10 людей

Через сніжний шторм в Україні загинули 10 людей

Регіони України 27 листопада накрила потужна снігова буря. Внаслідок негоди в Одеській, Харківській, Миколаївській областях та в Києві загинули 10 людей, ще 23 — постраждали.

The tragic deaths were attributed to hypothermia, as the deceased were found on the streets. Rescue efforts involving 6,000 Interior Ministry personnel have been ongoing since Sunday, currently evacuating nearly 2,500 people and towing hundreds of vehicles.

Sigma Earth

Про що пишуть Причиною трагічної загибелі стало переохолодження, оскільки тіла загиблих були знайдені на вулицях. Рятувальні роботи, до яких залучено 6 000 співробітників МВС, тривають з неділі, наразі евакуйовано близько 2 500 осіб і відбуксировано сотні автомобілів у ЗМІ?

Крім того, український гідрометеорологічний центр попередив про «значну небезпеку» сходження лавин avalanches у гірських південно-західних районах Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Хуртовини, снігопади й сильний вітер спричинили хаос протягом останніх двох днів у східній і південно-східній Європі, залишивши тисячі людей без електрики.

Український «Шахтар» переміг бельгійський «Антверпен»

Український «Шахтар» переміг бельгійський «Антверпен»

У матчі Ліги чемпіонів, що відбувся 28 листопада у німецькому Гамбурзі, український футбольний клуб «Шахтар» переміг бельгійський «Антверпен».

Гра закінчилася з рахунком 1:0. Переможний гол забив Микола Матвієнко на 12 хвилині матчу.

Shakhtar's victory means that they can beat Porto on 13 December to qualify. Otherwise, Shakhtar will be relegated to the Europa League after a defeat that secured Antwerp the last place in Group H — Перемога «Шахтаря» зумовлює можливість обіграти «Порту» 13 грудня, щоб пройти кваліфікацію. В іншому випадку «Шахтар» вийде в Лігу Європи після поразки, яка забезпечила «Антверпену» останнє місце в групі H.

Детальніше про матч читайте за посиланням. Перед цим пропонуємо вивчити лексику, яка допоможе краще зрозуміти контекст:

Слово Переклад
Threat Загроза
Kick Удар
Crucial Вирішальний
Stoppage Зупинка, перерва
Defender Захисник
Salvage Порятунок
Whistle Свисток
Arbiter Арбітр, суддя
Draw Нічия, жеребкування
Invasion Вторгнення

Футбольний словник англійською мовою

Читати

Найбільший у світі айсберг відколовся від Антарктиди

Найбільший у світі айсберг відколовся від Антарктиди

Гігантський айсберг A23a, що відколовся від Антарктиди у 1986 році, почав віддалятися від крижаного континенту. До речі, цей льодовик закріпився на одному місці на понад 30 років.

Що кажуть учені?

  • At almost 4,000 square km, the Antarctic iceberg called A23a is roughly three times the size of New York City — Антарктичний айсберг під назвою A23a площею майже 4 000 квадратних кілометрів приблизно втричі більший за Нью-Йорк.
  • Recent satellite images show that an iceberg weighing almost a trillion tonnes is now drifting rapidly past the northern tip of the Antarctic Peninsula — Останні супутникові знімки показують, що айсберг вагою майже трильйон тонн зараз швидко дрейфує повз північний край Антарктичного півострова.
  • It's possible A23a could again become grounded at South Georgia island. That would pose a problem for Antarctica's wildlife — Не виключено, що A23a знову сяде на мілину біля острова Південна Джорджія. Це створить проблему для дикої природи Антарктики.

Які наслідки для Землі матиме така подія, читайте за посиланням.

Apple Music підбив підсумки року

Apple Music підбив підсумки року

Стримінгова платформа Apple Music оприлюднила статистику найпопулярніших пісень в різних країнах.

Only two foreign releases topped the most popular songs in Ukraine — «Flowers» by Miley Cyrus and «Unholy» by Sam Smith & Kim Petras. The rest are releases by Ukrainian artists, ranging from fresh tracks to songs from previous years — Лише два іноземні релізи очолили рейтинг найпопулярніших пісень в Україні — «Flowers» Майлі Сайрус та «Unholy» Сема Сміта і Кіма Петраса. Решта — релізи українських виконавців, від свіжих треків до пісень минулих років.

  1. Miley Cyrus – Flowers
  2. SHUMEI & Zlata Ohnevich Storms Буревіями
  3. YAKTAK Glance (feat. Sobol) Погляд
  4. DOROFEEVA So That There Isn't Щоб не було
  5. Parfeniuk Conducted a Tour Провела екскурсію
  6. SadSvit & Struktura Schastya Silhouettes Силуети
  7. Wellboy Home Додому
  8. Sam Smith & Kim Petras – Unholy
  9. SKOFKA Hearing the Anthem Чути гімн
  10. Parfeniuk Breaking Loose Відриваючись

18 дитячих пісень англійською

Слухати

NASA відправить ваше ім’я на орбіту Юпітера

NASA відправить ваше ім’я на орбіту Юпітера

Космічне агентство NASA пропонує відправити імена усіх охочих на борту роботизованого корабля Europa Clipper до орбіти Юпітера. Це планують зробити вже восени 2024 року.

NASA запрошує людей зі всього світу підписати свої імена під віршем американської поетеси Ади Лімон. Його буде вигравіювано engrave на космічному кораблі разом з іменами учасників, які будуть нанесені на встановлені мікрочипи.

Власне, як вписати своє імʼя дізнавайтесь за лінком. Однак традиційно перед цим розгляньте нову лексику, що може знадобитися для кращого розуміння тексту.

Слово Переклад
Spacecraft Космічний корабель
Decisively Рішуче
Habitable Придатний для життя
Beam Промінь
Solar Сонячний
Humankind Людство
Launch Запуск
Interstellar Міжзоряний
Satellite Супутник
Chip Чіп

Власне, це були всі гучні події цього тижня. Між іншим, нагадуємо, що у попередній добірці ми писали про «вторгнення суперсвиней» до США, невдалий запуск космічного корабля SpaceX та Євро-2024.

Мерщій переходьте за посиланням та вивчайте англійську мову разом з Першим Кембриджським центром!