Пройти тест онлайн

Річниця Революції гідності, нічия з Італією та «вторгнення» свиней: про що цього тижня писали закордонні медіа

Годовщина Революции достоинства, ничья с Италией и нашествие свиней: о чем на этой неделе писали зарубежные медиа
24.11.2023

Сумували за новинами англійською? А вони вже тут!

Цього тижня іноземні ЗМІ згадували про десятиріччя «Євромайдану» в Україні, розповідали про здобутки цивілізованого світу у спробі ізолювати росію та жахали людей «вторгненням суперсвиней».

Тож допоки маємо час, розпочинаємо переглядати новини за 18-24 листопада. Сподіваємось, ваші нотатники вже під рукою.

Let’s go!

Річниця Революції гідності — «перша перемога» України

Річниця Революції гідності: «перша перемога» України

10 років тому українці вийшли на Майдан і рішуче заявили, що не хочуть поглиблення зв’язків з росією. 21 листопада 2013 року на головній площі столиці народ висловив обурення рішенням тодішнього президента Віктора Януковича, який хотів відкласти підписання угоди про асоціацію з ЄС.

The New York Times пише, що українці продемонстрували потужну прихильність Європи ще 10 років тому, а нині — впевнено рухаються до членства в Євросоюзі:

The current war has accelerated those aspirations, with Ukraine now officially a candidate to become a member of the European Union. Війна, яка триває нині, прискорила ці прагнення, і тепер Україна є офіційним кандидатом на вступ до Європейського Союзу.

Year after year, step by step, we make every effort to ensure that, among the other stars on the EU flag, which represents the unity of European nations, our star shines as well. The Ukrainian star.

Volodymyr Zelenskyy, President of Ukraine

Що сказав президент? Рік за роком, крок за кроком, ми докладаємо всіх зусиль, щоб серед інших зірок на прапорі ЄС, який уособлює єдність європейських народів, засяяла і наша зірка, українська.

Аби продемонструвати свою підтримку, до України у вівторок завітали кілька європейських високопосадовців — Президентка Молдови, очільник Європейської ради та міністр оборони Німеччини.

Мая Сандру згадала, що минуло 10 років з початку визначального моменту для європейського шляху України. defining moment for Ukraine’s European path А президент Євроради Шарль Мішель зазначив, що повстання на Майдані є віхою в історії всієї Європи. The Maidan uprising is a landmark in our European history.

You are fighting for our common values. For our common future. And I am absolutely convinced that our future will be safer with Ukraine in the EU.

Charles Michel, President of the European Council

Що повідомив Шарль Мішель? Ви боретеся за наші спільні цінності. За наше спільне майбутнє. І я абсолютно переконаний, що наше майбутнє буде безпечнішим з Україною в ЄС.

Фінляндія закриває майже всі пункти пропуску з росією

Фінляндія закриває майже всі пункти пропуску з росією

Конфлікт між Гельсінкі та Москвою загострюється. Фінляндія звинувачує країну-агресорку у спрямуванні біженців через кордон як помсту за співпрацю зі США. Аби якнайшвидше припинити це, Фінляндія закриває всі пропускні пункти з росією, окрім одного.

Зокрема Reuters акцентували на тому, що:

Since the beginning of the month, more than 600 people without valid travel documents to the European Union have come to Finland via Russia — З початку місяця понад 600 людей прибули у Фінляндію через росію без дійсних проїзних документів Європейського Союзу.

За даними The Guardian, Естонія готується піти шляхом Фінляндії, якщо «міграційний тиск з боку росії посилиться».

Quite frankly, the ongoing migration pressure on Europe’s eastern border is a hybrid attack operation.

Lauri Läänemets, Minister of the Interior of Estonia

Що сказав міністр? Відверто кажучи, поточний міграційний тиск на східний кордон Європи є гібридною атакою.

Готуємося до співбесіди англійською

Читати

Після успішного зльоту і відокремлення Starship втратив зв’язок зі SpaceX

Після успішного зльоту і відокремлення Starship втратив зв'язок зі SpaceX

SpaceX здійснили невдалий запуск космічного корабля. За кілька хвилин після старту з системою Starship найпотужніша ракета з коли-небудь побудованих було втрачено зв’язок. Сталося це, коли ракета досягла висоти у 38 кілометрів.

CNN пише, що ситуація виглядає заплутаною. Чому?

The company immediately described the flight as a huge step in the right direction — Компанія одразу ж назвала цей політ величезним кроком у правильному напрямку.

Водночас «втрата» космічного корабля ставить під сумнів спроможність SpaceX закінчити роботу над Starship до кінця 2025 року. Саме на цей час запланована перша місія на Місяць з використанням цього космічного апарату.

Декілька фактів про Starship:

  • Starship is the biggest and most powerful rocket ever to fly — Starship — найбільша і найпотужніша ракета, яка коли-небудь літала.
  • The upper-stage Starship spacecraft continued heading toward orbit for several more minutes, reaching an altitude of more than 90 miles — Розгінний блок Starship продовжував рух до орбіти ще кілька хвилин, досягнувши висоти понад 90 миль.
  • SpaceX did not achieve the test launch’s ultimate objective — SpaceX не досягла кінцевої мети тестового запуску.
  • How quickly SpaceX solves the Starship issues could determine how soon NASA astronauts return to the moon — Від того, як швидко SpaceX розв'яже проблеми Starship, залежить, як скоро астронавти NASA повернуться на Місяць.

Як все відбувалось в уповільненій зйомці показав засновник SpaceX Ілон Маск.

Дивимося приквел до «Голодних ігор»!

Цікаві факти про фільм, корисна лексика та цитати з перекладом.

Дізнатись більше!

Італія пройшла на Євро-2024 після напруженої нічиєї з Україною

Італія пройшла на Євро-2024 після напруженої нічиєї з Україною

Італія забезпечила собі вихід на Євро-2024, зігравши з Україною внічию — 0:0. Це був завершальний матч відбіркового турніру групи С, який відбувся у понеділок. Чемпіони Європи, італійська команда, посіли друге місце, у них — 14 очок, до речі, як і в України. Однак за іншими показниками італійці все ж обійшли нашу команду.

Боротьба була запеклою, це помітило і The Guardian.

The match got off to a lively start but both goalkeepers held firm in an entertaining clash at BayArena in Leverkusen — Матч розпочався жваво, але обидва воротарі вистояли в цікавому протистоянні на БайАрені в Леверкузені.

Видання відзначило, що українська команда трималась холоднокровно та була готовою здійснити успішні контратаки. Ukraine remained composed as they looked to prosper on the counterattack.

Після матчу Лучано Спаллетті, головний тренер національної збірної Італії з футболу, відзначив українських гравців.

Ukraine showed they are a well-equipped team and they gave us a hard time.

Luciano Spalletti, Italian football manager

Що сказав Спаллетті? Україна показала, що вони добре підготовлена команда, і доставила нам чимало клопоту.

Між іншим, у нашої збірної досі зберігається остання можливість долучитись до головної футбольної події Європи. У плей-оф 21 березня ми зіграємо з Боснією і Герцеговиною, а у разі перемоги — з Ізраїлем або Ісландією 26 березня.

Обговорюємо фільм англійською!

Корисні слова, поради та готові варіанти текстів.

Деталі

Популяція «суперсвиней» загрожує Сполученим Штатам

Популяція «супер свиней» загрожує Сполученим Штатам

США вживають заходів, щоб зупинити «вторгнення» популяції «супер свиней». Нині ця порода диких свиней блукає у кількох районах Канади. Хто вони, «супер свині», та чому їх бояться — роздивимось у новинах іноземних видань.

Associated Press зазначає, що новий вид свині поширюється неконтрольовано, тобто spreading out of control. Особини утворюються шляхом схрещування дикого євразійського кабана wild Eurasian boar та домашньої свині. domestic swine

«Cупер свині» такі ж живучі, як wild boar і так само швидко розповсюджуються, як domestic swine.

ABC підсумовує:

Wild pigs can be aggressive toward humans. A woman in Texas was killed by wild pigs in 2019 — Дикі свині можуть бути агресивними до людей. У 2019 році в Техасі дикі свині вбили жінку.

Тож науковці вже б’ють на сполох і запевняють: «super pigs» is an ecological train wreck». «cупер свині» — це екологічна катастрофа»

На щастя, «суперсвиням» ще далеко до України, тож у вас є час і можливість вчити англійську, дізнаватись більше про світ та подорожувати сторінками іноземних медіа з Першим Кембриджським центром!

Дайджест новин минулого тижня шукайте за посиланням. А за новим — приходьте у наступну п’ятницю. Ми чекатимемо на вас!

Take a break! Enjoy your weekend!