Пройти тест онлайн

«Оскар», черговий скандал від Папи та «вимирання» сиру: головні новини тижня з іноземних ЗМІ

«Оскар», черговий скандал від Папи та «вимирання» сиру: головні новини тижня з іноземних ЗМІ
14.03.2024

Вам теж холодний раптовий сніг перебив весняний настрій? Не хвилюйтеся, ми вже біжимо з пледом, чаєм та гарячими новинами тижня зігрівати ваші будні!

У цій підбірці ви дізнаєтеся про головні події, які відбулися в Україні та світі з 9 по 14 березня, а також — поповните свій вокабуляр новою англійською лексикою.

Зокрема, ми розповімо про чергову маячню від Папи Римського, загрозу зникнення сиру брі та усі цікавинки з найпрестижнішої кінопремії світу.

Премія «Оскар»: найяскравіші моменти

У ніч з 10 на 11 березня у Лос-Анджелесі відбулася церемонія нагородження найпрестижнішою кінопремією світу — Оскар.

Премія «Оскар»: найяскравіші моменти

Пропонуємо відразу перейти до головного — The documentary 20 Days in Mariupol won an Oscar for the first time in history. Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» вперше в історії приніс Україні Оскар

Крім того, цьогоріч трансляцію кінопремії подивилися 19,5 мільйонів глядачів. Це найбільша кількість за останні 4 роки.

Головні моменти

  • Emma Stone won best actress for her work in Poor Things, from Walt Disney Co.’s Searchlight Pictures division — Емма Стоун стала найкращою актрисою за роботу у фільмі Poor Things від підрозділу Searchlight Pictures компанії Walt Disney Co.
  • Cillian Murphy won the best actor award for his portrayal of physicist J. Robert Oppenheimer — Кілліан Мерфі отримав нагороду за найкращу чоловічу роль у фільмі, зігравши фізика Роберта Оппенгеймера.
  • The award for 20 Days in Mariupol was not included in the shortened international TV version of the Oscars — Нагородження фільму «20 днів у Маріуполі» не включили в скорочену міжнародну телеверсію церемонії «Оскар».

Кого номінували на «Оскар»?

Лексика з фільмів

Брі та камамберу загрожує «вимирання»

Брі та камамберу загрожує «вимирання»

Нещодавно у Французькому національному центрі наукових досліджень заявили, що сири брі та камамбер можуть назавжди зникнути з полиць магазинів.

Cheese has a «whole community» of molds, yeasts as well as bacteria. They’re all hanging out, growing and working together to decompose the cheese.

Benjamin Wolfe, an associate professor of biology at Tufts University

Яке пояснення дав науковець? Сир має «цілу спільноту» плісняви, дріжджів та бактерій. Вони всі тусуються, ростуть і працюють разом, щоб розкласти сир

З 1950-го року сировари використовували лише один штам для виготовлення брі та камамберу — Penicillium camemberti.

Penicillium camemberti can’t reproduce on its own, so it has to be cloned over and over again — which means that every cheese is made with a genetically identical strain — Penicillium camemberti не може розмножуватися самостійно, тому його доводиться клонувати знову і знову — а це означає, що кожен сир виготовляється з генетично ідентичним штамом.

Така особливість і робить сири вразливими до мікроорганізмів, що загрожують їхньому виробництву.

Папа Римський знов «влипнув» у скандал

В одному з недавніх інтерв’ю понтифік видав чергову суперечливу заяву про війну в Україні.

Папа Римський знов «влипнув» у скандал

Журналісти запитали Франциска про його позицію в дебатах між тими, хто каже, що Україна повинна здатися і тими, хто каже, що переговори узаконять дії росії.

But I think that the strongest one is the one who looks at the situation, thinks about the people and has the courage to raise the white flag, and negotiates.

Pope

Яку заяву зробив Папа Римський? Але я думаю, що найсильніший той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей і має сміливість підняти білий прапор, і веде переговори

Авжеж, такі неоднозначні слова викликали шквал критики в медійному просторі. Як відреагували на заяву Папи в ЄС, можна прочитати за посиланням.

Перед цим радимо ознайомитися з лексикою, яка допоможе краще зрозуміти контекст:

Слово Переклад
Courage Мужність
Invasion Вторгнення
Remark Зауваження
Lasting Довготривалий
Headquarters Штаб-квартира
Inextricably Нерозривно
Battlefield Поле бою
Surrender Здаватися
Accession Приєднання
Negotiations Переговори

В росії знову розпочалася спроба перевороту

В росії знову розпочалася спроба перевороту

Російські добровольчі воєнізовані формування знову вдерлися на територію росії.

Проукраїнські російські добровольці, які виступають проти президента росії володимира путіна, заявили, що вони увійшли до Курської та Бєлгородської областей.

Що відбувається?

  • Andriy Yusov, a spokesman for Ukraine’s military intelligence, said that the Russian volunteer groups were not acting under orders from Kyiv — Андрій Юсов, речник військової розвідки України, заявив, що російські добровольчі групи не діяли за наказом з Києва.
  • The head of the militant groups, Oleksiy Baranovskiy, said that the attack on the border regions was only the «first act» — Ватажок бойовиків Олексій Барановський заявив, що напад на прикордонні райони був лише «першим актом».
  • The attack was timed to coincide with russia’s March 15-17 presidential elections — Атаку провели до президентських виборів у росії 15-17 березня.

Як говорити про історію англійською?

Дізнатися

TikTok створює нову соцмережу

Платформа TikTok готується випустити новий застосунок TikTok Photos. Він спрямований на конкуренцію з Instagram у сегменті фотопублікацій.

TikTok створює нову соцмережу

TikTok довгий час домінував на ринку коротких відео, а інші платформи, такі як Instagram та YouTube, скопіювали популярність короткого відеоконтенту та інтегрували цей тип контенту у свої додатки, назвавши їх Reels & Shorts.

Now it looks like Tiktok is trying to copy the Instagram and will be soon launching its own photo sharing platform — Тепер, схоже, Tiktok намагається скопіювати Instagram і незабаром запустить власну платформу для обміну фотографіями.

В компанії вже прокоментували новинку:

This application will have a feed for publishing photos that will be available for friends and family members to view, as well as the ability to publish content from the main TikTok platform.

Який функціонал матиме додаток? Цей застосунок матиме стрічку для публікації фотографій, які будуть доступні для перегляду друзям та членам сім'ї, а також буде можливість публікувати контент з основної платформи TikTok

Хоча дата випуску TikTok Photos ще не оголошена, очікується, що офіційний анонс буде представлений найближчим часом.

Це були найгарячіші новини тижня! До речі, у минулому дайджесті ми писали про масштабний збій Meta, новий вид морських істот та штраф компанії Apple.

Детальніше читайте за посиланням.