Пройти тест онлайн

Заборона Tik Tok, допомога Україні та скандальний суд в Казахстані: дайджест новин з іноземних ЗМІ

Заборона Tik Tok, допомога Україні та скандальний суд в Казахстані: дайджест новин з іноземних ЗМІ
25.04.2024

🍃 April геть не радує погодою, тому причиною радості сьогодні буде традиційна порція англійської від Першого Кембриджського центру.

Черговий тиждень добігає кінця, а отже — на сайтах іноземних ЗМІ назбиралося багато гарячих новин з усього світу.

Власне, далі ми розповімо про допомогу Україні від США, найдовше волосся у світі та скандальний суд над ексміністром у Казахстані.

США виділили мільярд доларів на допомогу Україні

США виділили мільярд доларів на допомогу Україні

Адміністрація Джо Байдена повідомила, що США відправлять необхідну зброю та боєприпаси в Україну на суму 1 мільярд доларів.

Напередодні президент Штатів підписав закон про військову допомогу на суму 95 мільярдів доларів, який також включає допомогу Ізраїлю, Тайваню та іншим гарячим точкам світу.

It's going to make America safer, it's going to make the world safer.

Joe Biden

Як Джо Байден прокоментував своє рішення? Це зробить Америку безпечнішою, це зробить світ безпечнішим

Ще кілька важливих моментів:

  • The president said the US would «right away» send fresh weapons and equipment to Ukraine to help Kyiv fend off Russian advances — Президент заявив, що США «негайно» надішлють Україні нову зброю та обладнання, щоб допомогти Києву протистояти російському наступу.
  • The package includes air defense capabilities, artillery rounds, armored vehicles and other weapons to shore up Ukrainian forces — Пакет включає засоби протиповітряної оборони, артилерійські снаряди, бронемашини та інше озброєння для підтримки українських військ.
  • The announcement marked an end to the long, painful battle with Republicans in Congress over urgently needed assistance for Ukraine — Ця заява ознаменувала кінець довгої, болісної боротьби з республіканцями в Конгресі щодо термінової допомоги Україні.

В Британії встановили перший памʼятник Єлизаветі

В Британії встановили перший памʼятник Єлизаветі 

У місті Окемі, що у Великій Британії, 21 квітня встановили перший памʼятник британській королеві Єлизаветі II.

Бронзова статуя Хайвела Пратлі зображує королеву в елегантному вбранні з трьома коргі біля її ніг.

What most of us remember about Queen Elizabeth is her warmth. By showing Queen Elizabeth’s love of dogs, we show her humanity.

local dignitary Sarah Furness

Переклад цитати місцевої чиновниці можна глянути тут. Більшість з нас пам'ятає королеву Єлизавету за її теплоту. Показуючи любов королеви Єлизавети до собак, ми показуємо її людяність

До речі, пам’ятник коштував 125 000 фунтів стерлінгів — це все благодійні внески громадськості та меценатів.

Детальніше почитати про подію можна за посиланням, однак перед цим пропонуємо переглянути корисну лексику для кращого розуміння:

Слово Переклад
Depict Зобразити
Attire Вбрання
Commemorate Вшанувати памʼять
Jointly Спільно
Demeanor Поведінка
Mid-life Середина життя
Emphasise Підкреслити
Erect Зводити
Relatability Відносність
Engagement Залучення

Ексміністр Казахстану жорстоко вбив свою дружину

Ексміністр Казахстану жорстоко вбив свою дружину

Куандик Бішимбаєв, колишній міністр економіки країни, перебуває під слідством за вбивство своєї дружини Салтанат Нукенової.

Ця історія набула широко розголосу протягом останніх тижнів, десятки тисяч людей підписали петиції із закликом посилити покарання за домашнє насильство.

Nukenova, 31, was found dead in November in a restaurant owned by one of her husband’s relatives. Bishimbayev, who was charged with torturing and killing her, for weeks maintained his innocence but admitted Wednesday in court that he had beaten her and «unintentionally» caused her death.

Як цю історію висвітлюють в іноземних ЗМІ? Переклад уривка дивіться тут. 31-річна Нукенова була знайдена мертвою в листопаді в ресторані, що належав одному з родичів її чоловіка. Бішимбаєв, якого звинувачували у катуванні та вбивстві Нукенової, тижнями стверджував про свою невинуватість, але в середу в суді визнав, що побив її і «ненавмисно» спричинив її смерть

Головне про скандальний суд:

  • Bishimbayev's lawyers initially disputed medical evidence indicating Nukenova died from repeated blows to the head — Адвокати Бішимбаєва спочатку оскаржували медичні докази, які вказували на те, що Нукенова померла від численних ударів по голові.
  • They also portrayed her as prone to jealousy and violence — Вони також зображували її як схильну до ревнощів і насильства.
  • The CCTV footage shown at the domestic abuse trial was disturbing: The defendant is seen dragging his wife by her hair, and then punching and kicking her — Відеозаписи з камер спостереження, продемонстровані на суді у справі про домашнє насильство, викликали занепокоєння: На них видно, як обвинувачений тягне дружину за волосся, а потім б'є її кулаками й ногами.
  • Hours after it was recorded, she died of brain trauma — Через кілька годин після запису вона померла від черепно-мозкової травми.

У США заборонили соцмережу Tik Tok

У США заборонили соцмережу Tik Tok

Президент Джо Байден підписав законопроєкт, що забороняє соцмережу TikTok, якщо китайська материнська компанія ByteDance не продасть додаток протягом року.

Прессекретар TikTok Алекс Хаурек заявив, що компанія планує оскаржити закон у суді.

As we continue to challenge this unconstitutional ban, we will continue investing and innovating to ensure TikTok remains a space where Americans of all walks of life can safely come to share their experiences, find joy, and be inspired.

Haurek said

Перекласти заяву прессекретаря можна, натиснувши тут. Оскільки ми продовжуємо оскаржувати цю неконституційну заборону, ми й надалі інвестуватимемо та впроваджуватимемо інновації, щоб TikTok залишався простором, куди американці з усіх верств суспільства можуть безпечно приходити, щоб поділитися своїм досвідом, знайти радість і натхнення.

У відео, розміщеному на платформі, він розкритикував законопроєкт і закликав людей ділитися своїми історіями про те, як TikTok покращив їхнє життя.

Головна причина такого рішення американської влади, як зазначають, — величезна кількість пропаганди propaganda та дезінформації, disinformation що поширюється платформою.

Українка — володарка найдовшого у світі волосся

Українка — володарка найдовшого у світі волосся

Реальна Рапунцель встановила новий світовий рекорд Гіннеса за своє неймовірно довге волосся.

Волосся українки Алії Насирової має довжину 257,33 см. При зрості 165 см, довжина волосся Алії на 92 см перевищує довжину її тіла.

I hope my story will inspire readers to love their natural beauty. I am a painter and I believe that every person is beautiful, even if they look «different». I hope my story will inspire readers to love their natural beauty. I am a painter and I believe that every person is beautiful, even if they look «different».

Aliia Nasyrova

Як прокоментувала своє досягнення Алія? Сподіваюся, моя історія надихне читачів полюбити свою природну красу. Я художник і вірю, що кожна людина прекрасна, навіть якщо вона виглядає «інакше»

Більше інформації про рекорд читайте у новині за посиланням. Але перед цим, традиційно, тримайте добірку термінів, які знадобляться для кращого розуміння тексту:

Слово Переклад
Locks Пасма
Haircut Стрижка
Slightly Злегка
Henna Хна
Split ends Посічені кінчики
Soak Замочити
Bun Хвіст
Splendour Пишність
Procedures Процедури
Loosen a hair Розпустити волосся

Ми не претендуємо на звання «Найдовший дайджест у світі», тому вже час закінчувати.

А вам бажаємо продуктивних та цікавих вихідних! Під час відпочинку не забудьте зробити перерву на 10 хвилин і повторити нову лексику, аби краще її запамʼятати.

До речі, ви також можете переглянути попередній дайджест та дізнатися більше про лазерне ППО, масштабний потоп та нові місяцеходи від NASA.