Пройти тест онлайн

Кращі українські вузи 2018 року

12.04.2018

Освіта.ua поділилися результатами, отриманими видавничою службою «Уран» при аналізі бази даних SciVerse Scopus з метою виявити найкращі виші України у 2018 році. База SciVerse Scopus відслідковує опубліковані наукові статті та роботи, підраховує кількість цитат та посилань на них, індексуючи наукові публікації та книги.

Відповідно, наступний рейтинг базується на індексі Гірша, показникові співвідношення кількості наукових публікацій та посилань, а також їх цитування. У 2018 році у списку опинилося 162 українських виші, кожний з яких отримав актуальну оцінку.

Як і в 2017, у нинішньому році рейтинг очолює Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка, який отримав індекс Гірша 84 при 15 889 публікаціях. Друге місце дісталося ХНУ ім. Каразіна, індекс котрого досяг 65, а третє – ЛНУ ім. І. Франка з індексом 55.

У 2017 році третє місце дісталося власнику четвертого у нинішньому – Чернівецькому національному університету ім. Федьковича (індекс – 54). У п’ятірці кращих опинився і Одеський національний університет ім. Мечникова (53).

Подальші місця зайняли, відповідно: КПІ ім. Сікорського (49), Донецький національний медичний університет (43), Дніпропетровський національний університет (40) і Національний університет «Львівська політехніка» (38). Десятку кращих замкнув Харківський політехнічний інститут (38). Із повним рейтингом можна ознайомитися на сайті Освіта.ua.

Кількість та цитуємість наукових робіт – лише один із показників, за якими можна обирати для себе вуз. А українські університети відбирають для себе студентів за показниками ЗНО, і досить часто при цьому вимагають результати ЗНО з англійської мови. Тому майбутнім випускникам слід готуватися до цих відповідальних іспитів заздалегідь.