Пройти тест онлайн

У Валенсії протестували чотириденний робочий тиждень: результати експерименту

У Валенсії протестували чотириденний робочий тиждень: результати експерименту
23.10.2023

Скорочення робочого тижня протестували в Іспанії. Протягом квітня та травня у Валенсії понеділки були вихідними завдяки державним святам. Таку ініціативу впровадила місцева влада.

Валенсія стала першим містом у світі, яке протестувало 32-годинний робочий тиждень. Раніше подібні експерименти влаштовувати лише окремі компанії.

Які результати дослідження?

Після експерименту було опитано понад дві тисячі людей. Зокрема, на основі їхніх відгуків місцева влада сформувала звіт.

Результати експерименту показали, що чотириденний робочий день позитивно впливає на здоров’я людини, покращує work-life balance баланс між роботою та особистим життям та сприяє збільшенню соціальної активності.

Позитивні зміни

Люди інвестували вільний час у розвиток звичок, корисних для їхнього здоров’я. Наприклад, вони більше часу витрачали на спорт, відпочинок, готували їжу вдома, бачились з друзями та відвідували парки, культурні й освітні заходи.

Також у Валенсії покращилась якість повітря, а туризм та готельно-ресторанний бізнес отримали хороші прибутки.

Негативні зміни

Поки одні містяни оздоровлювались, ті, хто схильні до шкідливих звичок, збільшили вживання тютюну та алкоголю.

Водночас у понеділок у місті не працювали низка магазинів, що не сподобалось громадянам. Як наслідок у квітні сфера торгівлі недоотримала 20% прибутків.

До того ж, служби екстреної медичної допомоги були переповненими, адже центри первинної медико-санітарної допомоги були зачинені у перші дні тижня.

Тож, влада Валенсії вирішила не залишати понеділок вихідним для всіх сфер. Водночас — рекомендувала кожній компанії адаптувати модель скороченого робочого часу згідно із запитами споживачів.

Нагадаємо, в Іспанії й раніше тестували запровадження чотириденного робочого тижня. До експерименту на добровільній основі долучались місцеві компанії. Тоді уряд країни намагався зрозуміти, чи впливає зменшення кількості робочих днів на продуктивність праці.