Пройти тест онлайн

Заочне навчання скасують?! Вищу освіту в Україні очікують ґрунтовні зміни

Заочное обучение отменят?! Высшее образование в Украине ожидают основательные изменения
24.10.2023

Уряд підготував реформу вищої освіти в Україні. Серед основних нововведень: гнучкий термін здобуття знань, «дистанційка» замість заочного і вечірнього навчання та можливість обирати спеціальність після другого курсу ВНЗ.

Кабмін вже відправив законопроєкт з новими ініціативами на розгляд Верховної Ради. У Міністерстві освіти і науки кажуть, що нове законодавство дасть змогу українським студентам рухатись по власній освітній траєкторії та наблизить нас до європейських стандартів освіти.

Будьмо відкритими до змін. Так, будь-які системні зміни можуть викликати занепокоєння або навіть страх, бо «так завжди було». Але без зміни правил гри ми не отримаємо результат, відмінний від того, який маємо сьогодні.

Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України

Що зміниться у системі вищої освіти України?

Гнучка тривалість навчання

Ця опція буде доступна для студентів, які навчаються за контрактом. Вони матимуть змогу регулювати свою річну навантаженість у межах 30-80 кредитів ЄКТС на рік. Тож, «контрактники» зможуть отримати диплом бакалавра протягом 3, 4, 5 або 6 років.

Вибір спеціальності на 1-2 курсі

Абітурієнти матимуть змогу вступати на певну галузь, на якій вони сконцентруються протягом року чи двох.

Це можливість для тих, хто не встиг визначитись із конкретним фахом, який було б цікаво здобувати. Протягом цього часу студент вивчатиме загальні дисципліни, а згодом — обере конкретну спеціальність.

Найкращі висловлювання Білла Гейтса

50 цитат засновника корпорації Microsoft про освіту, бізнес і життя

Читати

Відмова від заочної форми навчання

Дистанційне навчання може замінити заочну та вечірню форми. Якщо законопроєкт ухвалять, нововведення запрацює вже наступного року. Зміни не торкнуться тих, хто нині навчається на формах, які планують скасувати.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров вважає, що «заочка» — це радянський рудимент освіти. Тож, змінити це хочуть якнайшвидше.

До того, навчання у новому форматі буде зручним для студентів, адже вони самі обиратимуть час та місце для занять.

Визначена кількість аудиторних занять

Аби підвищити якість денної форми навчання, урядовці пропонують запровадити мінімальну кількість навчальних занять в одному кредиті ЄКТС. Згідно з новим законопроєктом, оптимальна кількість годин для лекцій та практики така:

  • 10 з 30 годин з викладачем для бакалаврів,
  • 8 з 30 — для магістрів.

Решта годин будуть приділятися самостійній роботі.

Оптимізація курсів на вибір

У МОН пропонують змінити підхід до вибіркових курсів. Для цього всі спеціальності розділять на регульовані та нерегульовані. Залежно від того, в яку категорію потрапить та чи інакша освітня кваліфікація, буде визначено, скільки курсів може обрати студент.

Наприклад:

  • Право є регульованою спеціальністю і студенти, які вчаться на цьому напрямку, зможуть обрати тільки 10% курсів, а не 25%, як було до того.
  • Студенти філології, що є нерегульованою спеціальністю, визначатимуться із половиною курсів.

Нагадаємо, наразі документ від Кабміну розглядає Верховна Рада. Нові правила запрацюють тільки у тому випадку, якщо народні обранці ухвалять законопроєкт у двох читаннях та в цілому, а згодом — підпише Президент.