Пройти тест онлайн

95% київських школярів відчувають гордість за Україну — опитування

95% киевских школьников испытывают гордость за Украину
16.03.2023

“Освітня агенція Києва” провела онлайн-опитування серед школярів про мовне середовище столиці. Протягом двох тижнів у період із 23 лютого по 5 березня 2023 року у дослідженні взяли участь понад 25 000 учнів 8–11 класів столичних закладів загальної середньої освіти. Попри те, що опитування відбувалося серед учнів шкіл Києва, 22% респондентів — внутрішньо переміщені особи.

Серед результатів опитування:

  • 95% школярів пишаються своєю країною, що на 46% більше за попередні показники, і це є найбільшою цифрою серед подібних досліджень від 2014 року;
  • 76% учнів переконані, що українська повинна бути єдиною державною в Україні;
  • 67% вважають українську мову важливим соціальним фактором, який здатен об’єднувати українське суспільство;
  • 86% учнів Києва стверджують, що більшість їхнього оточення частково або повністю спілкується українською.

Що означає “патріотизм” для сучасних школярів?

Учні перш за все трактують “патріотизм” як працю на добробут своєї держави — так відповіли 69% респондентів. А 49% відзначило, що спілкування державною мовою — це важлива складова патріотизму.

Щодо використання української мови у повсякденному житті

Попри те, що 75% опитаних при перегляді фільмів або читанні різноманітної літератури так чи інакше обирають українськомовний контент, все ж у спілкуванні з друзями близько 40% майже не послуговуються рідною мовою. У просторі соціальних мереж — 36% спілкуються винятково іноземними мовами.

Пам'ятка для батьків

Як допомогти дитині з опануванням англійської

Читати більше

До слова, згідно з результатами більш загального опитування про рівень володіння містян українською мовою, яке дещо раніше відбувалося серед киян віком від 14 до 65 років, близько 86% вважають її рідною. З понад 67 000 учасників дослідження — 33% протягом останнього року почали спілкуватися українською мовою.