Пройти тест онлайн

НМТ-2024: які предмети складатимуть абітурієнти та як пройде іспит

НМТ фінал
23.01.2024

У 2024 році українські випускники складатимуть НМТ Національний мультипредметний тест — тест, за результатами якого здійснюється вступ до закладу вищої освіти.

Як проходитиме НМТ-2024 та які особливості цьогорічного іспиту? Розповідаємо все, що відомо про екзамен для випускників шкіл наразі.

Як проходитиме тестування?

У 2024 році учасники складатимуть іспит із чотирьох предметів у компʼютерному форматі. Обовʼязковими є три дисципліни:

  • українська мова,
  • історія України,
  • математика.

Важливо: завдання з історії України міститимуть запитання, які охоплюватимуть період з XVI століття і до сьогодні. А іспит з української мови не міститиме тестів з літератури.

Четвертий предмет також складати обовʼязково, але його можна обрати із наступного списку:

  • українська література,
  • англійська мова,
  • іспанська мова,
  • німецька мова,
  • французька мова,
  • біологія,
  • географія,
  • фізика,
  • хімія.

Для виконання завдань з одного предмета учасники НМТ матимуть 60 хвилин, а загальна тривалість тестування — 240 хвилин.

Весь іспит буде поділено на два предметні блоки по 120 хвилин. У першому блоці випускники розвʼязуватимуть завдання з української мови та математики, а у другому — з історії України та предмета за вибором.

Перерва

Між двома блоками НМТ учасники матимуть 20-хвилинну перерву.

Важливо: в рамках одного блоку учасники можуть самостійно розподіляти час між предметами та завданнями. Тобто, якщо абітурієнт швидше впорається із завданнями з мови, то зможе більше уваги приділити математиці.

Проте така система не працює, якщо йдеться про великі блоки, які розділені перервою. Тож, якщо учасник швидко виконає завдання з української мови та математики, то на історію та вибірковий предмет більше часу не отримає.

Завершити першу частину тестування з двох предметів необхідно до перерви. Тобто, якщо випускник не встигне виконати всі завдання першого блоку, то після — вже не зможе повернутись до них.

Коли та де відбудеться НМТ-2024?

НМТ проходитиме у травні-липні 2024 року у дві сесії: основну та додаткову.

Додаткова сесія створена для абітурієнтів, які через певні обставини або обʼєктивні причини до таких причин відносять хворобу, повітряну тривогу або технічні проблеми в екзаменаційному центрі не зможуть взяти участь в основній сесії.

Тестування відбудеться у тимчасових екзаменаційних центрах по всій Україні та за її межами.

Як готуватись до НМТ з англійської

Дізнатись

Кому необхідно проходити тестування?

Цьогоріч НМТ обовʼязкове для тих абітурієнтів, які планують вступати до закладів вищої освіти і здобувати ступінь бакалавра.

Варто зазначити, що не всі зобовʼязані складати НМТ. Якщо у вас є сертифікати ЗНО 2021 або НМТ 2022-2023 років, то їх також можна використовувати для вступу у 2024 році.

Крім цього, від іспиту звільнені ті, хто має намір вступати на контрактній основі на спеціальності, які отримують особливу підтримку від держави. Докладний перелік таких спеціальностей можна переглянути за посиланням.

Реєстрація

Реєстрація для участі в НМТ розпочнеться у березні та триватиме до початку квітня.

Традиційно учасникам потрібно створити персональний електронний кабінет, внести необхідну інформацію про себе, завантажити документи та обрати предмети. Особисті дані та предмети можна змінювати протягом усього періоду реєстрації.

Прохідні бали

Для того, щоб скласти НМТ, необхідно пройти поріг, який складає 100 балів. А щоб набрати їх, достатньо отримати необхідний мінімум тестових балів. Для кожного предмету поріг тестових балів різний.

Пропонуємо ознайомитись із цьогорічними прохідними балами у таблиці:

Предмет Прохідний бал Максимальний бал
Українська мова 7 45
Українська література 7 45
Математика 5 32
Історія України 8 54
Іноземна мова 5 32
Біологія 7 46
Фізика 5 32
Хімія 6 40
Географія 7 46

Слід розуміти: якщо учасник не здобуває пороговий бал принаймні з одного предмету, то не матиме можливості вступати з цьогорічними результати НМТ.

Коли будуть відомі результати?

Випускники дізнаються результати у день тестування — інформація буде доступною на особистій сторінці учасника. Бали НМТ обовʼязково переводяться в конкурсні бали за вже звичною шкалою 100-200 балів.

Офіційні результати будуть розміщені згодом в особистому електронному кабінеті УЦОЯО.

Як обрати викладача англійської?

10 red flags

Скільки балів потрібно для вступу?

Для вступу на бюджет у 2024 році необхідно набрати не менше 130 балів.

А мінімальний конкурсний бал в 150 балів затверджений для спеціальностей:

  • право,
  • публічне управління й адміністрування,
  • міжнародні відносини,
  • медичні спеціальності.

Прохідний бал для вступу на “контракт” кожний ЗВО встановлює самостійно, однак абітурієнт має скласти всі предмети не менш ніж на 100 балів.

Отже, порівняно з попереднім роком, формат НМТ змінився: історія України стала обовʼязковим предметом, а тривалість тестування збільшилась до 4 годин, протягом яких випускник складатиме усі предмети. Також запровадили 20 хвилинну перерву та підвищили прохідні бали.

До речі, Перший Кембриджський центр пропонує випускникам спеціалізовану програму підготовки до НМТ з англійської мови. На заняттях учасники систематизують знання, детально розбирають структуру іспиту та завдання, а також значно покращують рівень практичних навичок, які потрібні для успішного складання тестування. Ознайомитись з можливостями програми можна за посиланням.

Змінюється не лише НМТ. Нововведення впроваджуються й у систему вищої освіти. Наприклад, нещодавно ми розповідали про те, уряд впроваджує реформи в процес здобуття вищої освіти: в наступному навчальному році можуть ввести гранти на навчання, класичного поділу на бюджетників та контрактників не буде, а вступ до ВНЗ ускладниться.