Пройти тест онлайн

Зміни у вищій освіті: вступники отримуватимуть гранти на навчання

Зміни у вищій освіті: вступники отримуватимуть гранти на навчання
11.01.2024

В Україні реформують освітню галузь — зміни торкнуться вищої освіти. В профільному міністерстві попередили, що вже у наступному навчальному році абітурієнти вступатимуть до ВНЗ по-новому. Яких змін слід очікувати — розкажемо далі.

Поділу на бюджетників/контрактників не буде

Згідно із новим законодавством, в Україні відмовляться від «бюджету» та «контракту». У Міністерстві освіти вважають таке фінансування вищої освіти несправедливим. За словами заступника відомства Михайла Вінницького, подеколи різниця у пів бала є вирішальною. бо один абітурієнт може потрапити на «бюджет», а інший — на «контракт»

Аби дати змогу навчатись із привілеями всім, хто має хороші результати іспитів, уряд запровадить грантову систему.

Вступники отримуватимуть кошти на підставі результатів ЗНО чи НМТ. Процес буде схожим до нарахування допомоги під час COVID-19, яку українці могли витратити лише в певних місцях. Ці ж гроші можна буде витратити тільки на навчання.

Через те, що грант не покриватиме всю вартість освітнього процесу, а лише 80%, 50% або 30% в залежності від результатів тестування підтримку від держави зможуть отримати більше вступників.

Система яка передбачає, що меншість отримує повну підтримку, а більшість не отримує нічого, має відійти в минуле.

Михайло Винницький, заступник міністра освіти і науки України

Розмір гранту залежатиме від результатів навчання абітурієнта. Він може сягати 55 000 гривень на рік. мінімально — 15 000 гривень на рік

До слова, зараз один рік навчання студента на бюджетній формі обходиться державі у 54 900 гривень.

Чи скасують державне замовлення?

У Міносвіти заспокоїли: повністю скасовувати держзамовлення коли фінансується 100% вартості навчання не будуть. Однак його залишать лише для певних спеціальностей та найздібніших вступників. Тобто «бюджетниками» буде не більшість, а чітко визначена кількість студентів.

Імовірно, безоплатно зможуть навчатися ті, хто опановують професію вчителя, лікаря, військового та фахівця енергетичної сфери. Це пов'язано з тим, що країна точно знає, скільки таких спеціалістів їй потрібно, тож забезпечуватиме їм бюджетні місця.

В Кабміні кажуть, що хочуть підготувати для цих фахівців певні привілеї. Наприклад, перше робоче місце. Урядовці обіцяють, що це не розподіл, як за радянських часів, а бакалаврам чи магістрам дадуть змогу обрати із кількох запропонованих варіантів.

Очікується, що вже за 2-3 роки випускникам популярних професій пропонуватимуть привабливу зарплату на перших місцях роботи.

Як студентам оплатити навчання?

До слова, не виключено, що в умовах таких змін, ВНЗ піднімуть ціни на навчання. Однак на цей випадок уряд готує систему соціальних грантів.

Держава допомагатиме здібним абітурієнтам із сільської місцевості, дітям-сиротам та дітям учасників бойових дій.

Також передбачено пільгові кредити. Якщо раптом студент не зможе претендувати на пільги та не захоче брати кредит, він може поєднувати навчання з роботою для відшкодування різниці. Це буде можливим, якщо народні обранці ухвалять законопроєкт про освітні траєкторії.

Документ передбачає «гнучке» навчання. Тобто студент у визначених межах зможе контролювати кількість предметів, які він вивчатиме протягом року. Це вивільнить його час для роботи та не нашкодить опануванню освітньої програми, оскільки її термін буде подовжено. наприклад, у такому випадку студент закінчить навчання не через 4 роки, а через 5

Нагадаємо, в Україні реформують систему освіти. Зміни торкнуться всіх рівнів: від дошкільної освіти до вищої. Урядовці підготували кілька законопроєктів — нині частина з них вже у Верховній Раді. Ще один — «Про фінансування вищої освіти» незабаром зареєструють.

Паралельно з цим народні обранці хочуть закріпити англійську мову як одну з мов міжнародного спілкування в Україні. У зв’язку з цим вищі навчальні заклади в нашій державі зможуть на свій розсуд обирати, які дисципліни викладати англійською мовою. не зважаючи на рівень англійської у студентів

Обираєте курси англійської?

5 причин, чому цей процес неймовірно важливий

Читати