Пройти тест онлайн

Оновлене НМТ замінить ЗНО цього року: що чекати випускникам?

Обновленное НМТ заменит ЗНО в этом году: что ждать выпускникам?
21.01.2023

Цьогоріч випускники знову складатимуть НМТ замість ЗНО, однак в Міністерстві освіти та науки внесли зміни у формат мультипредметного тесту. Відтак, тепер абітурієнти матимуть лише дві обовʼязкові дисципліни та одну — на вибір. До переліку обовʼязкових предметів включили математику та українську мову, а от історія України цього разу є необовʼязковою.

Вибрати 3 предмети для складання іспиту можна з наступного списку:

  • історія України,
  • іноземна мова,
  • біологія,
  • фізика,
  • хімія.

Обрані дисципліни дозволять вступати на будь-яку спеціальність, адже тепер для кожної буде встановлено певний коефіцієнт, який змінюватиметься залежно від спеціальності. Що це означає?

Наприклад, біологія для вступу на медичну спеціальність матиме більшу вагу, ніж історія або іноземна мова, водночас з цим, історія або іноземна мова важитимуть більше при вступі на гуманітарні напрямки — філологію, журналістику та інші.

Процедура складання іспиту

Як і минулого року, мультипредметний тест буде поділений на блоки — по одному на кожен предмет.

Сама процедура складання НМТ також змінилась. Зокрема, випускники тепер можуть самостійно розподіляти наданий час між блоками, але загалом на виконання тесту матимуть 180 хвилин.

Також тепер іспит для всіх студентів з усіх дисциплін відбуватиметься в один день. Ба більше, тестування проводитимуть не лише в Україні, а й за її межами.

За словами міністра освіти, в ряді країн світу будуть створені спеціальні центри, де українські школярі зможуть скласти НМТ.

Весь цикл від реєстрації до вступу триватиме за таким графіком:

  • квітень — реєстрація на НМТ,
  • травень — етап підтвердження та остаточного затвердження місця проходження тестування абітурієнтом,
  • червень — основна сесія,
  • червеньлипень — додаткова сесія,
  • липеньсерпень — вступ.

Тестування відбуватиметься у спеціально створених тимчасових екзаменаційних центрах з дотриманням всіх вимог щодо безпеки абітурієнтів та персоналу.

Поради для школярів: як правильно підписати свій зошит англійською

Читати далі

Результати тестування

Як і зазвичай, випускники отримуватимуть оцінку за шкалою від 100 до 200 балів, де щоб пройти поріг “склав/не склав” потрібно відповісти правильно на 10% запитань від загальної кількості. Коефіцієнти для вишів будуть затвердженні МОН згодом.

Скільки питань?

Повний розбір питань для кожної дисципліни можна побачити за посиланням. Погляньмо на загальну інформацію про обовʼязкові дисципліни.

  • Для української мови: 30 питань, за які можна отримати 45 тестових балів, прохідний — 5 тестових балів.
  • Для математики: 22 питання, за які можна отримати 32 тестові бали, прохідний — 4 тестові бали.

Міністр освіти та науки, Сергій Шкарлет, підкреслює, що цього року фахівці МОН намагались врахувати всі побажання випускників та їхніх батьків щодо формату та процедури проведення Національного мультипредметного тестування.

Нагадаємо також, що підготуватись до НМТ підлітки можуть у нас на курсах, крім того, ми готуємо до найпопулярніших міжнародних екзаменів для вступу в закордонні виші. Зокрема, ви можете пройти підготовку до IELTS, TOEFL та Кембриджських іспитів в нашому центрі.