Пройти тест онлайн

Найкращий футболіст року, «Еммі»-2024 та мавпа-грабіжниця: читаємо новини з іноземних ЗМІ

Найкращий футболіст року, «Еммі»-2024 та мавпа-грабіжниця: читаємо новини з іноземних ЗМІ
19.01.2024

П’ятниця у розпалі, тож час свіжої підбірки головних новин тижня! Цього разу в нашому огляді за 13-19 січня ви дізнаєтесь про «формулу миру» України, протистояння США та Ірану й найкращого футболіста 2023 року.

Іноземні ЗМІ також не оминули увагою вручення премії «Еммі» та написали про кумедну мавпу, яка цікавиться технологіями. Тож відкривайте нотатники, готуйте олівці та ручки — буде багато цікавої лексики англійською.

Президент взяв участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі

Президент взяв участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі

Санкції проти росії, відбудова нашої держави та український «мирний план» — про це зі сцени Всесвітнього економічного форуму в Давосі говорив Володимир Зеленський.

Він закликав уряди всього світу посилити тиск на країну-агресорку, допомогти відновити державу та просувати мирні ініціативи України.

До слова, 15 січня до Швейцарії на щорічний форум з'їхалися понад 60 очільників країн й урядів та сотні бізнес-лідерів. До сьогодні в Давосі тривали обговорення найбільших глобальних викликів.

Міжнародні медіа багато писали про звернення Володимира Зеленського до учасників форуму. Ось, які цитати президента вони виокремили для своїх публікацій:

We need you in Ukraine to build, to reconstruct, to restore our lives. Each of you can be even more successful with Ukraine — Ви потрібні нам в Україні, щоб будувати, реконструювати, відновлювати наше життя. Кожен з вас може бути ще успішнішим з Україною.

After Feb. 24th, nothing harmed our coalition more than this concept. Every ‘Don’t escalate’ to us, sounded like ‘You will prevail’ to putin — Після 24 лютого ніщо не зашкодило нашій коаліції більше, ніж ця концепція. Кожне «не провокуйте ескалацію» для нас, звучало як «ви переможете» для путіна.

  • The Guardian наголосило на важливості українського спротиву для світу:

If anybody thinks this is just about Ukraine they are fundamentally mistaken — Якщо хтось думає, що це стосується лише України, він глибоко помиляється.

Іран атакував Ірак: ракети впали неподалік посольства США

Іран атакував Ірак: ракети впали неподалік посольства США

Іран 15 січня атакував Ірак, Сирію та Пакистан. В той день ракети Корпусу вартових ісламської революції впали біля обʼєктів США в іракському Ербілі.

Невдовзі Іран заявив, що цілями були «шпигунські центри» та «місця зборів антиіранських терористичних груп».

Більше про це з матеріалу The Guardian:

  • As many as 12 ballistic missiles have struck Iraq’s northern Kurdish regional capital Erbil — По столиці північного курдського регіону Іраку Ербілі було випущено 12 балістичних ракет.
  • A US state department spokesperson called it an «outrageous attack against Iraqi sovereignty and display of violence» — Речник Державного департаменту США назвав це «обурливою атакою на суверенітет Іраку та проявом насильства».
  • The health ministry in Erbil said there had been no casualties — Міністерство охорони здоров'я в Ербілі заявило, що жертв немає.
  • The governor said it was not clear whether the intended target was the US consulate or the airport, where there is a base for the US-led coalition fighting the Islamic State group — Губернатор сказав, що незрозуміло, чи було метою атаки консульство США, чи аеропорт, де розташована база коаліції, якою керує США, що протистоїть угрупованню «Ісламська держава».

У США вручили нагороди «Еммі»: хто серед переможців?

У США вручили нагороди «Еммі»: хто серед переможців?

У Лос-Анджелесі відбулася 75-та церемонія нагородження «Еммі». Найбільше статуеток отримали серіали «Спадкоємці», «Ведмідь» та «Сварка». Про це повідомили на сайті премії.

Серіал від НВО «Спадкоємці» та комедійно-драматичний серіал «Ведмідь» перемогли у 6 номінаціях. «Сварка» трошки недотягнула й отримала 5 нагород.

Серед переможців цього вечора також «Білий лотос» та «Початкова школа Еббота».

Крім того, захід відзначився нагородою для Елтона Джона. Британський музикант здобув першу статуетку «Еммі» та став 19 людиною у світі, яка отримала статут EGOT. Їм можуть похизуватись лише ті, хто отримали всі чотири основні нагороди: «Еммі», «Ґреммі», «Оскар» й «Тоні».

До слова, співак не зміг бути присутнім під час нагородження через проблеми з коліном. Однак своє захоплення він висловив у Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elton John (@eltonjohn)

Елтон Джон написав, що він «на дев’ятому небі від щастя». Співак наголосив, що отримання цієї нагороди є свідченням пристрасті та відданості його команди.

Як відбувалось вручення міжнародної телевізійної премії — пропонуємо почитати на BBC. Нижче ми поділимось лексикою, яка може вам для цього знадобитись:

  • took home acting prizes — отримали акторські нагороди,
  • exclusive club of performers — ексклюзивний клуб виконавців,
  • the critically acclaimed drama — визнана критиками драма,
  • was rewarded generously — була щедро нагороджена,
  • the bar was set so high — планка була дуже високою,
  • dedicated the award — присвятили нагороду,
  • paid tribute — віддав належне,
  • nominee — номінант.

Мессі став найкращим гравцем 2023 року за версією ФІФА

Мессі став найкращим гравцем 2023 року за версією ФІФА

Ліонель Мессі втретє очолив список кращих футболістів та отримав премію The Best FIFA Football Award. 36-річний спортсмен обійшов своїх колег-фіналістів: норвезького нападника «Манчестер Сіті» Голанна та форварда французького «Парі Сен-Жермен» Мбаппе.

До слова, першу половину 2023 року Мессі провів у ПСЖ, з яким виграв чемпіонат Франції. Влітку аргентинець перейшов в американський «Інтер Маямі», здобувши у складі команди Кубок ліг.

Кілька корисних слів з новини:

  • argentina superstar — аргентинська суперзірка,
  • title — титул,
  • honour — висока повага/велика пошана,
  • qualifying period — відбірковий період,
  • football fans — футбольні фанати,
  • achievements — досягнення,
  • incredibly closely-contested poll — неймовірно напружене голосування,
  • national team coaches — тренери національних збірних,
  • supporters — прихильники.

Чоловік домовився з мавпою, яка вкрала його телефон

Чоловік домовився з мавпою, яка вкрала його телефон

У індійському місті Вріндаван мавпа вкрала у чоловіка iPhone. Все це вдалося зафільмувати. На відео, оприлюдненому в Instagram, мавпа-грабіжниця сидить зі своїм товаришем на даху одного з храмів і пильно розглядає трофей.

Виявилось, вона була готова до переговорів. І ось що з цього вийшло:

They strike a deal with the monkey by throwing a pack of Frooti at it. As soon as the monkey catches hold of the drink, it quickly drops the phone.

Вони укладають «угоду» з мавпою, кидаючи їй пляшку «Фруті». Як тільки мавпа ловить напій, вона швидко кидає телефон.

До слова, телефон цілий та неушкоджений повернувся до свого власника, а мавпа пішла по своїх справах зі смачненьким.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vikas🧿 (@sevak_of_krsna)

Тож будьте пильні та не довіряйте мавпам, коли відправитесь у подорож!

Бажаємо вам спокійних вихідних і радимо подивитись нашу підбірку минулого тижня — впевнені, вона не залишить вас байдужими. Тоді ми розповіли про скандал з Lil Nas X та церемонію «Золотий Глобус 2024».

Будьте в курсі подій з Першим Кембриджським центром, а свіжий дайджест — вже наступної п’ятниці! ✨