Пройти тест онлайн

«Золотий Глобус», війна в Еквадорі та новий скандал з Lil Nas X: про що писали іноземні ЗМІ цього тижня

«Золотий Глобус», війна в Еквадорі та новий скандал з Lil Nas X: про що писали іноземні ЗМІ цього тижня
12.01.2024

Ну що, вже влились у робочий mood 2024-го? Сподіваємось, що так, адже ми підготували для вас чергову підбірку гучних подій, про які писали іноземні медіа з 6 по 12 січня.

Сьогодні ви дізнаєтесь, чому не варто пити воду з пластикових пляшок, як співак Lil Nas X обурив вірян, чому почалась війна в Еквадорі та багато іншого.

Тож нумо вивчати англійську через призму новин разом з Першим Кембриджським центром!

«Золотий Глобус 2024»: найцікавіші моменти церемонії

«Золотий Глобус 2024»: найцікавіші моменти церемонії

У Голлівуді врешті відбулась церемонія «Золотий Глобус», яку кілька разів відкладали через карантин.

The ceremony traditionally serves as a bellwether for the Oscars, with critics searching for clues as to which movies will win during awards season — Церемонія традиційно слугує передвісником «Оскара», де критики шукають підказки щодо того, які фільми здобудуть перемогу в сезоні нагородження.

На подію завітали багато світових знаменитостей у шикарних образах. Власне, вбрання гостей викликало неабиякий інтерес у суспільства, адже образи зірок були вишуканими та елегантними.

Що найбільше запамʼяталося?

  • Comedian Jo Coy, who was announced as the host of the ceremony, made a sexist joke about Barbie, which shocked the audience — Комік Джо Кой, якого оголосили ведучим церемонії, відпустив сексистський жарт про Барбі, що вразило глядачів.
  • According to the Golden Globe Awards, Oppenheimer was named the best drama film of 2024, and Christopher Nolan was named the best director — За версією премії «Золотий глобус» найкращим драматичним фільмом 2024 року став «Оппенгеймер», а Крістофер Нолан — найкращим режисером.

«Золотий глобус» вручають із 1944 року. Ця премія розпочинає сезон різних нагород у сфері кіно- й телеіндустрії.

В Еквадорі влада воює зі злочинцями

В Еквадорі влада воює зі злочинцями

Днями з вʼязниці Еквадору втік «надзвичайно небезпечний» наркобарон. Після цього президент країни Даніель Нобоа оголосив надзвичайний стан.

The 44-year-old leads Los Choneros, a powerful prison gang which is thought to be behind many of the deadly riots and fights which have erupted in Ecuador's jails over recent years — 44-річний чоловік очолює Los Choneros, потужне тюремне угруповання, яке стоїть за багатьма смертоносними бунтами і бійками, що спалахували у в'язницях Еквадору протягом останніх років.

За повідомленнями, ув’язнені взяли в заручники кількох тюремних охоронців і погрожували вбити їх, якщо для відновлення контролю над пенітенціарними установами будуть залучені солдати.

Уряд Еквадору визнав терористичними 22 кримінальні організації й офіційно оголосив стан «внутрішнього збройного конфлікту», що дозволяє застосування Збройних сил.

Перегляньте лексику, яка допоможе краще зрозуміти контекст новини:

Слово Переклад
Hostage Заручник
Regain Відновити, повернутися
Notorious Сумнозвісний
Yield Прибутковість
Trace Слід
Smuggles Контрабанда
Taunt Насмішка, глузування
Exploit Експлуатація
Courtyard Двір, внутрішній двір
Curfew Комендантська година

Неформальні скорочення в англійській

Читати

Виконавець Lil Nas X розлютив вірян

Lil Nas X розлютив вірян

Відомий американський співак знову потратив у скандал. Lil Nas X повернувся з новою піснею під назвою «J Christ».

У музичному кліпі Nas імітує Ісуса, прибитого до хреста, який тримають 5 людей.

My new single is dedicated to the man who made the best comeback of all time. Do you mind if I enter my Christian era?

Lil Nas X

Після цієї заяви деякі християнські комуни звинуватили співака у богохульстві та розпусті.

Що ж їм відповів артист?

The crazy thing is nowhere in the picture is a mockery of Jesus. Jesus's image is used throughout history in people's art all over the world. I'm not making fun of shit — Божевілля полягає в тому, що ніде на картині немає насмішки над Ісусом. Образ Ісуса використовується протягом всієї історії в мистецтві людей по всьому світу. Я не висміюю нісенітниці.

Слід зазначити, що термін «shit» має не лише те значення, до якого ми всі звикли, а ще й використовується, щоб описати щось безглузде, неякісне: «nonsense» or «something of low quality».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ★ (@lilnasx)

У світі призупинили експлуатацію Boeing

У світі призупинили експлуатацію Boeing

У США пасажирський Boeing 737 MAX 9, перебуваючи вже в повітрі, втратив частину фюзеляжу та вікно. Екіпаж був змушений здійснити екстрену посадку.

Рейс летів з Портленда в Онтаріо, Каліфорнія але незабаром після зльоту літак повернувся назад. Пасажири розповіли журналістам, що панель фюзеляжу разом із вікном випала невдовзі після зльоту.

Інцидент стався на висоті 5 км, на щастя, ніхто з пасажирів не постраждав. Однак після цього у світі призупинили експлуатацію даних літаків.

Детальніше про подію читайте за посиланням. Однак перед цим пропонуємо розглянути декілька термінів, які можуть трапитися вам у тексті.

Слово Переклад
Maintenance Обслуговування
In-depth Поглиблений
Plug Штекер
Airworthiness Льотна придатність
Disruption Зрив, порушення
Mid-week Середина тижня
Inspections Перевірки
Decision-making Ухвалення рішення
Popp off Відірватися, вискочити
Blew off Злетіти в повітря

Вода з пластикових пляшок може бути небезпечною

Вода з пластикових пляшок стала в рази небезпечніша

Науковці Колумбійського університету дослідили, що у воді з пластикових пляшок є значно більше наночастинок пластику, ніж стверджували у попередніх дослідженнях.

Scientists analysed the contents of water bottles from ordinary American supermarkets. The water from the bottles was shone through with lasers that began to vibrate when directed at a piece of plastic.

Proceedings of the National Academy of Sciences

Як проводили експеримент? Вчені проаналізували вміст пляшок з водою зі звичайних американських супермаркетів. Воду з пляшок просвічували лазерами, які починали вібрувати, коли їх спрямовували на шматок пластику

Виявилося, що у літрі води є 240 тисяч мікрочастинок пластику. Тобто ці дані у сотні разів перевищують цифри попередніх досліджень.

Що ж сказала співавторка дослідження Фібі Степлтон?

That’s currently under review. We don’t know if it’s dangerous or how dangerous. We do know that they are getting into the tissues of mammals and the current research is looking at what they’re doing in the cells — Наразі це питання вивчається. Ми не знаємо, чи це небезпечно і наскільки небезпечно. Ми знаємо, що вони проникають у тканини ссавців і поточні дослідження вивчають, що вони роблять у клітинах.

Власне, це були всі новини цього тижня. Нагадаємо, що попередній дайджест гучних новин України та світу можна почитати за посиланням.

Пийте чисту воду, користуйтесь якісним транспортом, обирайте влучний момент для жартів та вивчайте англійську мову, адже вона точно знадобиться! Принаймні для того, щоб тримати руку на пульсі світових новин разом з нами.