Пройти тест онлайн

Найбільший обмін полоненими, конкурент Tesla та переможець гри «Tetris»: читаємо новини з іноземних ЗМІ

Найбільший обмін полоненими, конкурент Tesla та переможець гри «Tetris»: читаємо новини з іноземних ЗМІ
5.01.2024

Досі оговтуєтесь від новорічних свят? Перший Кембриджський центр допоможе не пропустити перші новини 2024 року. Цього тижня світ засуджував масштабний російський обстріл України, співчував Tesla та дивувався досягненням підлітка-геймера.

Закордонні медіа також не оминули увагою найбільший обмін полоненими з початку повномасштабної російської агресії та чергове «безумство» Ілона Маска. Ми вже готові розповісти вам про все це англійською.

Готові занотовувати? Тоді розпочинаємо!

Масований обстріл України: росіяни атакували безпілотниками та ракетами

Масований обстріл України: росіяни атакували безпілотниками та ракетами

Росія запустила близько 100 ракет та десятки безпілотників по Україні в ніч на 2 січня. За даними Повітряних сил, окупанти атакували критичну інфраструктуру, промислові, військові та цивільні об’єкти. Під удар потрапили житлові квартали Києва та Харкова. Постраждали 135 людей, загинули шестеро.

Президент записав позапланове звернення до українців. Ось, що він сказав:

Our Air Force, anti-aircraft gunners, mobile firing groups – thank you, guys. And I thank everyone in the world who helps us. And for every life taken, Russia will be held accountable.

Volodymyr Zelenskyy, President of Ukraine

Володимир Зеленський подякував нашим Повітряним силам, зенітникам, мобільним вогневим групам, а також висловив вдячність всім у світі, хто нам допомагає. Наостанок наголосив: за кожне забране життя росія відповідатиме. Після цього він звернувся до партнерів:

Giving us money or giving us weapons, you support yourself. You save your children, not ours — Даючи нам гроші чи зброю, ви підтримуєте себе. Ви рятуєте своїх дітей, а не наших.

Цивілізований світ відреагував на його заяву. Посол США в Україні Бріджит Брінк написала у мережі X так:

Масований обстріл України

Вона закликала підтримати Україну та наголосила, що путін зустрічає 2024 рік, запускаючи ракети по Києву та по всій країні.

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова запевнила, що росія буде притягнута до відповідальності.

Масований обстріл України

Велика Британія пообіцяла підтримувати Україну — це заявив Мартін Гарріс, посол Сполученого Королівства в Україні.

Масований обстріл України

Українців також підтримали президенти Литви та Молдови, міністр закордонних справ Чехії, секретар Ради Європи, європарламентарі та інші.

Україна повернула з російського полону 230 військових і цивільних

Україна повернула з російського полону 230 військових і цивільних

Найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін полоненими! 3 січня додому повернулися 230 українців. Це захисники Маріуполя, острова Зміїний, ті, хто боронили завод «Азовсталь» та Чорнобильську зону.

Серед звільнених — воїни ЗСУ, Нацгвардії, моряки, цивільні та поліціянт.

BBC наголосило на такому:

It is the first major prisoner exchange since last August — Це перший великий обмін полоненими з серпня минулого року.

Reuters зазначило деталі:

The UAE's foreign ministry acknowledged its role, saying in a statement that the swap was made possible by its strong friendly relations with both Moscow and Kyiv.

Переклад дивіться тут. Міністерство закордонних справ ОАЕ визнало свою роль, заявивши, що обмін став можливим завдяки «міцним дружнім відносинам» як з Москвою, так і з Києвом.

CNN підсумувало так:

The exchange marks a rare moment of cooperation in the war, which is nearing its third year and has recently seen some of the most severe attacks yet launched.

Цей обмін став рідкісним моментом взаємодії під час війни, яка триває вже третій рік і нещодавно відзначилася одними з найжорстокіших обстрілів за весь час.

Ось якими були перші кроки звільнених українців на рідній землі.

SpaceX незаконно звільнила працівників, які критикували Ілона Маска, — агентство праці США

SpaceX незаконно звільнила працівників, які критикували Ілона Маска, — агентство праці США

Дії України подеколи засуджують, але хто вони — критики нашої держави? Один з них — американський мільярдер Ілон Маск. Йому так не сподобалась скарга, яку написали через його зневажливі висловлювання працівники SpaceX, Маск є засновником та генеральним директором цієї компанії що людей просто звільнили.

Зазначимо, що це повідомив регіональний представник Національної ради США з трудових відносин. A regional official with the National Labor Relations Board — NLRB

Ось, що про це пише CBS News:

  • The letter criticized SpaceX management for what the authors called the company's failure to tackle a culture of sexism, harassment and discrimination within its workplace — У листі критикувалося керівництво SpaceX за те, що автори назвали нездатністю компанії боротися з культурою сексизму, домагань і дискримінації на робочому місці.
  • Separately, they asked SpaceX to condemn Musk's harmful Twitter behavior — Окремо вони попросили SpaceX засудити шкідливу поведінку Маска в Twitter.
  • Unless SpaceX settles the case, a hearing on the complaint will be held before an administrative law judge on March 5 — Якщо SpaceX не врегулює справу, слухання за скаргою відбудеться 5 березня у судді з адміністративного права.

Стиль керівництва Маска також викликав критику з боку працівників іншої його компанії — раніше відомої як Twitter. Люди стверджували, що втратили роботу після того, як висловили незгоду з коментарями Маска про компанію.

До слова, з моменту придбання Маском Twitter, компанія втратила у ціні 71,5% — і це менше ніж за 2 роки. Тепер їй загрожує банкрутство.

Китайська компанія BYD обігнала Tesla по продажах електрокарів

Китайська компанія BYD обігнала Tesla по продажах електрокарів

Компанію Tesla обігнали! Китайський виробник електромобілів BYD продав більше автівок за конкурента протягом останнього кварталу 2023 року. Про це повідомили BBC. До того ж BYD це вдалося навіть без виходу на ринок США.

Однак, минулого року Tesla Ілона Маска все одно продала більше електрокарів, попри те, що не досягла бажаних результатів — 2 мільйонів постачань. Tesla продала 1,8 мільйона авто за 2023 рік

Тож у Маска новий серйозний конкурент, який без зайвої сором’язливості називає себе «найбільшим автомобільним брендом, про який ніколи не чули».

Корисна лексика з новини:

 

  • electric vehicle — електромобіль,
  • top spot — перша позиція в рейтингу,
  • battery-only vehicle — електричний транспортний засіб, що живиться від акумуляторів,
  • the final quarter of 2023 — останній квартал 2023 року,
  • costs climb — витрати зростають,
  • the end-of-year performance — підсумки роботи за рік,
  • achieve — досягти,
  • cut prices — знизити ціни,
  • manufacturer of rechargeable batteries — виробник акумуляторів.

Game over! Американський підліток переміг гру «Тетрис»

Game over! Американський підліток переміг гру «Тетрис»

Підліток з американського штату Оклахома став першою людиною у світі, якій вдалося обіграти класичну відеогру «Тетрис» від Nintendo. Її випустили 34 року тому!

13-річний Віліс Гібсон опублікував відео на своєму YouTube-каналі, на якому видно, що хлопець досягнув 157 рівня, після чого гра вийшла з ладу.

Хочете подивитись, як це відбувалося?

Кілька цікавих фактів з новини:

  • At the end of his 38-minute run, Willis’ screen crashes and blocks no longer come down as he beats the game. Наприкінці 38-хвилинного раунду зображення на екрані Віліса зависає, а блоки більше не опускаються, оскільки він переміг у грі. (Це називається а kill screen — «екраном смерті»)
  • A kill screen happens when a player reaches a level which causes the game to crash. «Екран смерті» з'являється, коли гравець досягає рівня, який призводить до аварійного завершення гри.
  • The teenager – who goes by the name of Blue Scuti on YouTube – has played the game since he was 11, and has competed in several gaming tournaments. Підліток, який на YouTube користується ніком Blue Scuti, грає в цю гру з 11 років і взяв участь у кількох ігрових турнірах.
  • Remarkably, until a few years ago, players believed it was only possible to play up to level 29. Цікаво, що ще кілька років тому гравці вважали, що пройти гру можна лише до 29-го рівня.

Маленький переможець прокоментував своє досягнення так:

When I started playing this game I never expected to ever crash the game, or beat it.

Коли я почав грати в цю гру, я навіть не сподівався, що коли-небудь завершу її або переможу.

На цій оптимістичній ноті ми закінчуємо першу підбірку новин цього року. Хочемо нагадати: все, що здається неможливим — можливе. Тож мрійте та дійте — у вас все обов’язково вийде!

До слова, якщо ви запланували отримати новий рівень англійської у 2024 році, раді запропонувати нашу допомогу. У Першому Кембриджському центрі вас підтримуватиме особистий менеджер та викладач на нелегкому шляху до мовного ідеалу.

Нагадуємо, що минулого тижня ми згадували найважливіші події 2023 року. А вже наступної п’ятниці чекатимемо вас з новим оглядом новин з іноземних видань.