Пройти тест онлайн

ДПА для випускників у 2023 році можуть скасувати. Що чекати натомість?

ДПА для выпускников в 2023 году может быть отменена. Что ждать?
29.11.2022

Учнів, які закінчують 11 клас цього навчального року, пропонують звільнити від державної підсумкової атестації. Кабінет Міністрів ухвалив відповідний законопроєкт.

Встановлено, що прийом до закладів вищої та фахової передвищої освіти на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра, який здійснювався у 2022 році в особливому порядку, визначеному Міністерством освіти та науки, продовжується на 2023 рік

Тарас Мельничук, представник Кабміну

Крім того, в МОН заявили, що через безпекову ситуацію проведення ЗНО у класичному форматі для випускників у 2023 році неможливе, тому в міністерстві розглядають механізм удосконалення цьогорічного нововведення — НМТ.

Враховуючи побажання випускників та потреби системи освіти у прозорому та ефективному фінальному оцінюванні 11-класників, фахівці МОН внесуть зміни до процедури НМТ. Зокрема, Сергій Шкарлет повідомив, що в кінці цього навчального року на учнів чекають 2 блоки національного мультипредметного тесту: обовʼязковий та додатковий.

Обовʼязковий блок — 4 предмети:

  • українська мова,
  • математика,
  • історія України,
  • іноземна мова (обирається кожним учнем індивідуально).

А от додатковий блок міститиме або фізику, або хімію, або біологію, яких не вистачало деяким випускникам для вступу на бажану спеціальність у 2022 році. Міністр освіти зазначив, що оцінкою однієї з додаткових дисциплін можна буде замінити оцінку з історії або іноземної мови.

Процедура складання НМТ:

  • Обовʼязкові дисципліни: 90 хвилин на питання з української мови та математики, далі перерва та ще 90 хвилин на питання з історії та іноземної мови.
  • Додатковий блок: 75 хвилин на питання по обраній додатковій дисципліні.

Початок реєстрації на іспити планують на квітень, а провести їх — у червні-липні 2023 року.

Наразі триває процедура узгодження нововведень та ухвалення відповідних поправок до закону.

Нагадаємо, що підготуватись до НМТ з англійської можна на курсі в Першому Кембриджському центрі.

Як учити англійську без світла й інтернету? Перелік додатків, які працюють офлайн

Читати далі