Пройти тест онлайн

Які зміни очікують вступну кампанію 2020 року

Какие изменения ждут вступительную кампанию 2020 года
4.10.2019

Увесь вересень МОН приймало пропозиції та зауваження до Проекту наказу «Про затвердження Умов прийому до закладів вищої освіти України у 2020 році». Для тих, у кого немає часу вчитуватися в повний текст, пропонуємо перелік змін, які очікують на вступників до вишів 2020 року.

  1. Вступники на бюджетні місця на основі 11 класів отримають можливість подавати до 5 заяв без обмеження за кількістю спеціальностей. У 2019 році можна було подавати до 7 заяв, але до 4 спеціальностей. У МОН пояснили зміни тим, що за 6 і 7 пріоритетами вступала мінімальна кількість бюджетників. Кількість заяв на контракт не обмежується.
  2. Термін подання заяв через електронний кабінет скоротили до 10 днів. Він призначений на період із 13 до 22 липня 2020.
  3. Щоби вступити чи перевестися на бюджет, необхідно набрати щонайменше 125 конкурсних балів. Цей поріг не діятиме для тих, хто вступатиме на молодшого бакалавра. Вступ на цю ступінь вищої освіти в рамках держзамовлення буде організований уперше.
  4. Під час вступу прийматимуться сертифікати ЗНО за 2017–2020 роки з усіх предметів, окрім іноземних мов. Оцінки за ЗНО з англійської та інших мов будуть дійсними лише для сертифікатів 2018–2020 років.
  5. ЗВО мають забезпечити умови для проходження вступних іспитів, творчих конкурсів чи співбесід людям з особливими потребами, якщо вони подають туди свої заяви.
  6. Для лікарських спеціальностей («Медицина», «Педіатрія», «Стоматологія») встановлений мінімальний пороговий бал 150 для другого та третього конкурсних предметів. Це не стосується вступників із конкурсним балом вище 175.
  7. Встановлений мінімальний пороговий бал у 150 для спеціальностей «Право», «Міжнародні відносини», «Публічне управління та адміністрування» і для магістратури «Фармація, промислова фармація».
  8. Для вступу на бакалавра молодшим спеціалістам необхідно буде забезпечити сертифікат ЗНО з української мови та літератури. А для «Економіки» та спеціальностей галузі «Правління та адміністрування» – ЗНО з математики.
  9. Подавати заяви через електронні кабінети будуть вступники на магістратуру, а також ті, у кого є пільги (до цього вони подавали документи лише в паперовому форматі).
  10. Перелік спеціальностей, для яких на магістратуру необхідно складати єдиний вступний іспит за технологією ЗНО, планується розширити до понад 80 спеціальностей. У 2019 році таких спеціальностей було 32.