Пройти тест онлайн

Ще 10 популярних питань на співбесіді

6.01.2018

Іноді досконалі знання, досвід роботи та володіння діловою англійською не дають гарантії для працевлаштування, коли потрібно ще пройти співбесіду. Ми вже розповідали про 10 питань, що ставлять найчастіше під час інтерв’ю, і тепер пропонуємо ознайомитися ще з десятьма, що зустрічаються так же часто.

  1. Ким ви бачите себе через 5 (10) років? Відповідаючи на це питання, слід показати, що ви плануєете залишитися лояльними до компанії і бачите роботу частиною свого майбутнього. Звісно ж, із врахування подальшого розвитку та просування кар’єрними сходами.
  2. Яку б ви хотіли мати зарплатню? До подібних питань слід підготуватися заздалегідь: щонайменше, продивитись, яка нині середня заробітня платня у вашої спеціальності та додати до цієї суми власну вартість як спеціаліста. Занадто низькі та нереалістично високі запити характеризують кандидатів не з кращого боку.
  3. Чому ви звільняєтеся з нинішньої роботи? Тут можна відповідати будь як: хочеться змінити умови, не було більше можливостей для зростання, потрапили під скорочення. Але важливо розповідати про колишнє місце роботи без негативу, роблячи акцент на своєму бажанні працювати та розвиватися у рамках вакансії, на яку ви проходите співбесіду.
  4. Що для вас є успіх? Питання, яке допомагає рекрутерам розглянути кандидата з різних сторін: його цілі, мотивацію, робочу етику, методи розв’язання проблем. Краще при відповіді показати свої найкращі якості: ентузіазм, відданість справі, бажання працювати у команді. Звісно, бажано ознайомитися із тим, що пропонує компанія, щоб своєю відповіддю показати, що ви дуже добре поладнаєте із колективом.
  5. Чому нам слід вас взяти на роботу? Таке питання – чудовий шанс розповісти, чим саме ви можете бути корисні компанії – в цілому, «продати себе». Звісно ж, краще відштовхуватися від тих запитів, що були вказані у описі вакансії, і робити акцент на тих якостях, що ціняться у її рамках.
  6. Розкажіть, що вас по-справжньому захоплює. А ось при відповіді на це питання зовсім не обов’язково розповідати про кар’єру: усім зрозуміло, що люди – не роботи, і не живуть лише однією працею. Це питання задають, щоб зрозуміти, що кандидат взагалі за людина. І краще тут бути щирим.
  7. Питання про колишніх колег. Їх ставлять, щоб зрозуміти, наскільки ви у змозі поладнати із новим колективом і корпоративною культурою, що вже склалася. Тому і відповіді повинні будуватися, відштовхуючись від подібної думки.
  8. Який у вас був найкращий начальник, а який – найгірший? Відповідь на подібні питання довзоляє розуміти, який тип управління краще всього працює із кандидатом. Тут слід бути обережним із відповіддю про найгіршого начальника – не впадати у негативізм, а відповідати з точки зору того, як ви виходили із складних ситуацій та які навички вам знадобились, чому ви навчилися від цієї людини.
  9. Чому вас зацікавила ця вакансія? Тут достатньо впевнено та розгорнуто відповісти, наскільки ця посада співпадає із вашими кар’єрними планами та прагненнями, а також показати, що ви встигли дізнатися дещо і про компанію, куди намагаєтеся влаштуватися.
  10. Чи є у вас які-небудь питання? Це – обов’язкова частина інтерв’ю, і головне тут не відповісти «ні». Краще приготуйте заздалегідь питання, щоб показати, наскільки ви обізнані та як зацікавлені у вакансії. Наприклад: які у мене будуть обов’язки на цій позиції? Які на цій посаді можливості для подальшого зростання? Які найчастіши виникають труднощі на цій роботі? Який тип управління ви застосовуєте до співробітників?