Пройти тест онлайн

Головне слово 2022 року за рейтингом Оксфордського словника

Glavnoye slovo 2022 goda po reytingu Oksfordskogo slovarya-2
12.12.2022

Оксфордський словник назвав головним виразом року гоблінський режим goblin mode . Він отримав 300 000 голосів на першому публічному онлайн-голосуванні за “Слово року” в історії рейтингу.

Впродовж року ми робимо безліч запитів у пошуковику, постимо тексти та коментуємо дописи у соціальних мережах. Звісно ж, статистика не втрачає можливості з’ясувати, які слова найчастіше використовували в інтернеті. Сленговий вираз “гоблінський режим” відобразив настрій та занепокоєння людей за останні дванадцять місяців, тому й здобув перемогу у цьому рейтингу.

Які імена стали частиною англомовного сленгу?

Дізнатися!

Goblin mode Режим гобліна означає “поблажливий, лінивий, неохайний або жадібний тип поведінки”. Людина, до якої можна застосувати цей вираз, як правило, не виправдовує загальноприйняті норми чи очікування соціуму. Найчастіше це словосполучення використовується у фразах: in goblin mode у режимі гобліна  або to go goblin mode перейти у режим гобліна .

Вперше цей сленг з’явився у соціальній мережі Twitter у 2009 році, але став вірусним лише у лютому 2022-го. Поняття набрало популярності, відколи пом’якшилися карантинні обмеження через COVID-19, і люди поступово поверталися до звичного режиму.

Разом з тим не кожен був позитивно налаштований жити так, як раніше. Люди масово бунтували проти повернення до “нормального життя”, недосяжних естетичних стандартів та ідеалізованого лайфстайлу, який демонстрували у соціальних мережах. Багатьом було зручніше залишатися вдома, у комфортному одязі, та працювати віддалено.

Зважаючи на рік, який ми пережили, “режим гобліна” резонує з усіма нами, хто зараз почуває себе дещо перевантаженими. Це полегшення — визнати, що ми не завжди ідеалізовані та зібрані люди, якими прикидаємося у стрічках Instagram і TikTok

Каспер Гратвол, президент Oxford Languages

Як підліткам підтягнути англійську за допомогою смартфона?

9 мобільних додатків

До речі, цей термін навіть спровокував виникнення таких нових соціальних платформ, як BeReal, де користувачі діляться невідредагованими фотографіями. Часто ці кадри зроблені саме у “режимі гобліна” і фіксують щастя людей у такому стані.

Режим гобліна — це коли ти прокидаєшся о другій годині ночі й повзеш на кухню, одягнений в самій лише довгій футболці, щоб приготувати дивну закуску, наприклад, солений плавлений сир

The Guardian newspaper

Протягом року редактори Оксфордського словника визначали кандидатів на голосування. У 2022 році, крім переможного слова, претендентами стали слова: 

  • #IStandWith;
  • метавсесвіт.

Не лише “режимом гобліна” запам’ятається нам 2022 рік. За версією Merriam Webster головним словом стало “газлайтинг”, а укладачі Collins Dictionary переможцем визначили поняття “пермакриза”.