Пройти тест онлайн

Північне сяйво, перемога «Шахтаря» та пошкоджена картина Веласкеса: про що писали іноземні ЗМІ цього тижня

Північне сяйво, перемога «Шахтаря» та пошкоджена картина Веласкеса: про що писали іноземні ЗМІ цього тижня
10.11.2023

У світі відбувається так багато подій: щось починається, щось закінчується, а традиційна підбірка головних новин світу від Першого Кембриджського центру залишається незмінною.

Тож, приготуйтесь дізнатися, про які гучні події писали іноземні ЗМІ з 4 по 10 листопада.

Live, learn and read сambridge.ua!

Рідкісне північне сяйво в Україні та Канаді

Рідкісне північне сяйво в Україні та Канаді

Тиждень для українців розпочався зовсім незвично: увечері 5 листопада в різних регіонах країни зафіксували червоне сяйво.

Цікаво, що думки науковців розходяться, адже одні вказують, що таке явище було зумовлене досить потужною магнітною бурею magnetic storm під назвою «Аврора», інші стверджують, що це були лише червоні та фіолетові полярні дуги polar arcs — SAR та STEVE.

SARs stand for Stable Auroral Red arcs. For STEVE, scientists have come up with a scientific acronym — Strong Thermal Emission Velocity Enhancement.

IFLCIENCE

Що кажуть SAR розшифровується як стабільні авроральні червоні дуги. Для STEVE вчені придумали наукову розшифровку — сильне підвищення швидкості теплового випромінювання вчені?

Цього ж дня в Канаді бачили рідкісне помаранчево-зелене сяйво. Причиною цього явища називають сонячну бурю. solar storm

But there is a problem: orange-colored auroras should not exist — Але є проблема: помаранчевих полярних сяйв не повинно бути.

Чому так відбувається, читайте за посиланням.

Як формувався Перший Кембриджський центр

Читати

Майже історичне! «Шахтар» переміг «Барселону»

«Шахтар» переміг «Барселону»

У четвертому турі групового етапу Ліги чемпіонів український футбольний клуб «Шахтар» здобув перемогу над культовим футбольним клубом Іспанії «Барселоною».

Ця перемога «Гірників» над «Барсою» була першою за останні 15 років.

Матч відбувся 7 листопада в Гамбурзі й закінчився рахунком 1:0. Наступний матч «Шахтар» зіграє проти «Антверпена» 28 листопада.

Коротко про перебіг гри:

  • Danylo Sikan scored the game's only goal on 40 minutes, meeting Giorgi Gocholeishvili's cross with a looping header — Данило Сікан забив єдиний гол у грі на 40 хвилині, замкнувши навісну передачу Георгія Гочолейшвілі ударом головою.
  • In the 87th minute, Neverton scored Shakhtar's second goal, but the linesman raised the flag, having flagged the Brazilian for offside — На 87-й хвилині Невертон забив другий гол «Шахтаря», однак суддя підняв прапорець, зафіксувавши офсайд у бразильця.
  • Shakhtar are third in Group H with six points — «Шахтар» посідає третє місце в групі H з шістьма очками.

Перемовини про вступ України до ЄС

Перемовини про вступ України до ЄС

Для України 8 листопада стало важливим днем, адже Єврокомісія рекомендувала державам Євросоюзу проводити переговори negotiations з Україною щодо вступу.

In light of the results achieved by Ukraine and Moldova, and of the ongoing reform efforts, the Commission has recommended that the Council opens accession negotiations with both countries.

European Commission

Які висновки оприлюднила У світлі результатів, досягнутих Україною та Молдовою, а також зусиль, спрямованих на проведення реформ, Комісія рекомендувала Раді ЄС розпочати переговори про вступ з обома країнами Єврокомісія?

Що цікаво — президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що Україна виконала понад 90% рекомендацій.

За її словами, головний прогрес був досягнутий у конституційній реформі, реформі у сфері правосуддя, в антикорупційних процесах anti-corruption processes та боротьбі з відмиванням грошей. money laundering

Англійська в ІТ

Ресурси, словники та поради від професіонала

Більше про це

Вандали пошкодили картину Веласкеса

Вандали пошкодили картину Веласкеса

Двоє учасників екологічного руху Just Stop Oil — 22-річна Ханна та 20-річний Харрісон — розбили скло картини Дієго Веласкеса.

Інцидент відбувся у Національній галереї Лондона.

Politics is failing us. It failed women in 1914 and it is failing us now. New oil and gas will kill millions. If we love art, if we love life, if we love our families we must Just Stop Oil.

Just Stop Oil

Яку заяву опублікували Політика підводить нас. Вона підвела жінок у 1914 році і підводить нас зараз. Нова нафта та газ вб'ють мільйони. Якщо ми любимо мистецтво, якщо ми любимо життя, якщо ми любимо наші сім'ї — ми повинні просто зупинити нафту в організації?

Детальніше про подію можна почитати за посиланням, але перед цим розгляньмо лексику, яка вам трапиться у матеріалі.

  • Deed — вчинок,
  • Suffragette — суфражистка,
  • Imprisonment — увʼязнення,
  • Obtrusive — навʼязливий,
  • Hammer — молоток,
  • Detain — затримати,
  • Environmentalist — еколог, захисник довкілля,
  • Smash — розбити,
  • Slash — косі риски, порізи,
  • Spokesperson — речник.

Future Perfect в Україні

Future Perfect в Україні

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров презентував державну програму Future Perfect, яка націлена на підвищення знань англійської мови в українців.

Ця програма ініційована Президентом України та започаткована launched українським урядом, яка має на меті зробити англійську мову офіційною мовою міжнародного спілкування в Україні та відкрити нові професійні та особисті можливості professional and personal opportunities для українців.

Головне про ініціативу:

  • Currently, we know about the launch of two separate portals called Promova and Empower. The former is designed for all Ukrainians, the latter for teachers and students — Наразі відомо про запуск двох окремих порталів — Promova та Empower. Перший призначений для всіх українців, другий — для вчителів та учнів.
  • Cambridge University provides English learning platform Empower for Ukraine — Кембриджський університет надає платформу для вивчення англійської мови Empower в Україні.
  • The government plans to provide eSupport for language learning — Уряд планує надати електронну підтримку для вивчення іноземних мов.

Авжеж, англійська мова в українському суспільстві стає дедалі важливішою. Для покращення мовних навичок слід не лише штудіювати книги, а й читати іноземні новини.

Як добре, що у cambridge.ua є ціла рубрика новинних дайджестів іноземних ЗМІ!

До речі, минулого тижня ми писали про те, як Мессі отримав черговий «Золотий мʼяч» та як у Білому домі святкували Хелловін. Якщо не читали — мерщій за лінком.