Пройти тест онлайн

Гранти для українських студентів: як активувати сертифікат на фінансування

Sertyfikaty na hranty dlia studentiv - grade.ua
18.09.2024

Студенти-контрактники, які претендують на грант на здобуття вищої освіти, отримали повідомлення про можливість отримання сертифіката на нього.

Активувати його потрібно в оновленому застосунку «Дія» до 5 листопада 2024 року.

Як активувати сертифікат?

Студенти, які брали участь в грантовій програмі, тепер мають пройти процедуру активації. Для цього треба оновити «Дію», після чого обрати в списку документів сертифікат на грант. Його отримання підтверджується через «Дія.Підпис».

Згодом Міністерство освіти і науки України видасть наказ про надання грантів та автоматично перерахує гроші до спеціального фонду закладів освіти.

Очікується, що перший платіж в розмірі 50% щорічного гранту перерахують до 1 грудня 2024 року. Друга частина гранту надійде до 1 квітня наступного року.

Коли кошти перерахуються, студент отримає відповідне повідомлення у застосунку «Дія».

Детальніше про надання грантів

На початку вересня 2024 року Кабінет міністрів України запустив пілотний проєкт із надання державних грантів для студентів. Його мета — частково або повністю покривати навчання на контракті.

До проєкту долучилися понад 170 державних і приватних вишів. Саме їх студенти можуть претендувати на гранти.

Крім того, серед умов отримання фінансування: складання НМТ з двох предметів не нижче 150 або 170 балів для певних спеціальностей та початок навчання за графіком.

Сертифікати в «Дії»

Також серед нововведень — те, що гранти можна отримати через застосунок «Дія». Це дозволило вдосконалити та спростити механізм надання фінансування.

Раніше студентам потрібно подавати заяву на грант в електронному кабінеті ЄДЕБО та відкривати спецрахунок в банку.

Впровадження сертифікатів через «Дію» не вплинуло на суми грантів чи критерії їх отримання.

Нагадаємо, що раніше в Україні створили можливість для ветеранів та українців, які постраждали від війни, отримати фінансову допомогу на навчання у розмірі 1000 доларів.