Пройти тест онлайн

Поради Джорджа Орвелла щодо письма

27.03.2017

Багато кого з нас відвідує думка, що непогано було б навчитися писати краще. Звісно, не всі хочуть бути письменниками, проте навіть добре написаний діловий лист може значно вплинути на результати вашої роботи, а за вміння викладати думки письмово можна отримати визнання у соцмережах. Ще краще – вміти гарно писати англійською. Як же це зробити?

Зробити це досить складно, адже на якість письма впливає величезна кількість факторів, проте з деякими з них, досить визначними, можна розібратися. Наприклад, зробити ваші тексти грамотними допоможуть заняття у наших англійських граматичних клубах. Ну а зробити письмо більш цікавим можуть допомогти поради тих, хто знається на цій справі. Сьогодні пропонуємо думку всесвітньо відомого письменника Джорджа Орвелла, яку він виклав у своєму есе «Політика та англійська мова». З повним варіантом публікації можна ознайомитись за посиланням, а короткий виклад змісту ви можете прочитати нижче. Письменник дає наступні поради.

  1. Намагайтеся не використовувати слова та вирази, які на даний момент дуже популярні та активно використовуються медіа. Здається, що ці вислови досить влучні, адже вони так часто застосовуються, проте при їх використанні ваш текст стане одним із мільйонів, тому не приверне до себе уваги.
  2. Якщо можна, скорочуйте слова. Іноді ми маємо вибір між кількома словами, і у такому випадку перевагу краще надати більш короткому варіанту. Довгі а занадто хитромудрі слова можуть порушувати плинність мови, її природній ритм, змушують читача прикладати більше зусиль , а отже, роблять читання менш приємним процесом. Люди ж люблять, коли книга або текст «йде» легко і приємно.
  3. Відкидайте зайве. Воно просто перевантажує ваше письмо, і це відчувається. Як же зрозуміти, що якесь слово або вираз, або навіть речення – зайві? Якщо їх відкинути, і текст не втрачає змісту або важливої інформації, то те, що ви відкинули, було зайвим.
  4. Якщо можливо, замінюйте пасивні форми на активні. Як і складні слова, пасивні конструкції роблять тексти більш обтяжливими та громіздкими. Активна ж форма вважається більш природньою при письмі.
  5. По можливості, знаходьте і використовуйте англійські аналоги іноземним термінам та виразам. Іноземна мова у англійському тексті виділяється, змушує читача «спіткнутися», а письмо робить більш манерним, вимушеним.
  6. Будь-яке із вищезгаданих правил можна відкинути, проте ніколи не слід писати нісенітниці. Звісно, якщо намагатись виконувати усі вимоги, можна трішки забути про основне. А основне – це зміст, сама думка, яку ви хотіли донести. Не слід про неї забувати, концентруючись на виконанні правил.