Пройти тест онлайн

Романи, детективи та дитяча література: які книги читають українці

Романи, детективи та дитяча література: які книги читають українці
9.10.2023

Видавництво #Книголав провело опитування про те, скільки та які книги читають українці.

У рамках дослідження провели 200 ґрунтовних інтервʼю та понад 15 тисяч онлайн-опитувань.

Як проходило дослідження?

Читачам ставили 9 запитань, що стосувалися особливостей поведінки покупців, частоти придбання книжок, популярності видавництв, тематики літератури, яку купують, її формату паперова чи онлайн-версія та основних мотивів придбання.

Цільовою аудиторією опитування стали жінки та чоловіки віком від 18 до 55 років, що проживають в Україні, Польщі, Німеччині та Чехії. Основним критерієм відбору було те, що протягом року вони придбали хоча б одну книжку від одного з провідних українських видавництв.

Як свідчать результати опитувань, книги українських видавництв купують переважно жінки, однак виявилось, що чоловіки читають удвічі більше.

Власне, середня кількість книжок, які чоловіки читають протягом року, складає 25, для жінок ця цифра менша — лише 18 книг на рік.

Англомовні книги для кожного рівня

Читати

Які книги читають українці?

Передусім зазначимо, що станом на 2023 рік 91% людей читають паперові книги. Як бачимо, українці все-таки віддають перевагу класичному формату.

До слова, кількість осіб, які читають електронні книги збільшилася лише під час відключень світла.

Так от, за результатами тестування, 84% людей полюбляють читати світові бестселери. Крім того, 61% читацької аудиторії вказали, що часто купують книги для відпочинку. «книга на вечір»

Цікаво, що книги про сучасну повномасштабне вторгнення читають лише 20% українських читачів. Водночас цільова аудиторія творів про Другу світову війну майже вдвічі більша — 39%.

Співзасновниця видавництва Світлана Павелецька каже, що ці дані свідчать про намагання українців переосмислити історичний досвід та про те, що люди готові читати про жахи, які вже скінчились.

Тішить те, що дитячі книги також мають великий попит серед українців. Власне, книги для дітлахів купують 25% читацької аудиторії.

Нагадаємо, що щопʼятниці ми розповідаємо про найголовніші події тижня, про які писали іноземні ЗМІ. Власне, в останній добірці новин ви прочитаєте, чому собаку американського президента Джо Байдена вигнали з Білого дому та дізнаєтесь, і який місяць став найспекотнішим за всю історію планети.