Пройти тест онлайн

Volcanic eruption, Biden's dog and terrorist attack: головні новини іноземних ЗМІ цього тижня

Volcanic eruption, Biden's dog and terrorist attack: головні новини іноземних ЗМІ цього тижня
6.10.2023

Календар свідчить про те, що вже минув перший тиждень жовтня, а це означає лише одне — нова підбірка головних подій зі шпальт іноземних ЗМІ від Cambridge.ua.

Ця рубрика створена для того, аби зануритися в англомовне середовище через призму новин та вивчати англійську ще ефективніше.

Власне, ми зібрали найгучніші новини світу з 1 по 6 жовтня, тож не будемо зволікати та гайда пізнавати світ разом з англійською!

Найспекотніший вересень за всю історію планети

Найспекотніший вересень за всю історію планети

Глобальна температура повітря подолала новий рекорд у вересні, що приголомшило вчених.

Найспекотніший вересень за всю історію слідує за найспекотнішим серпнем і липнем. Високі температури спричинили спеку та лісові пожежі forest fires по всьому світу.

September 2023 beat the previous record for that month by 0.5C, the largest jump in temperature ever seen. September was about 1.8C warmer than pre-industrial levels. Datasets from European and Japanese scientists confirm the leap.

Для того, щоб побачити переклад уривка, натисніть тут. Вересень 2023 року побив попередній рекорд на 0,5°C, що стало найбільшим температурним стрибком за всю історію спостережень. Вересень був приблизно на 1,8°C теплішим за доіндустріальний рівень. Дані європейських та японських вчених підтверджують цей стрибок

Вчені пояснюють, що спека heat є результатом тривалого високого рівня викидів вуглекислого газу. carbon dioxide emissions

According to Copernicus scientists, climate change and the weather phenomenon known as El Niño are responsible for the incredible heating of the land and ocean surfaces — На думку вчених «Коперника», зміна клімату та погодне явище, відоме як Ель-Ніньйо, є причиною неймовірного нагрівання поверхні суші та океану.

«Погодні» ідіоми англійською

Читати далі

Де проходитиме Чемпіонат світу з футболу-2030 та Євро-2028?

Де проходитиме Чемпіонат світу з футболу-2030 та Євро-2028

Нещодавно Туреччина відмовилась від проведення Євро-2028 разом з Італією. Тож єдиними претендентами тепер є Британія та Ірландія.

Turkey withdrew to focus on a joint bid with Italy for Euro 2032 — Туреччина відмовилася від участі, щоб зосередитися на спільній з Італією заявці на проведення Євро-2032.

Наразі УЄФА ще не визначилась з остаточним місцем проведення змагань, але існує величезна ймовірність, probability що 10 жовтня будуть остаточно затверджені саме ці кандидати для обох чемпіонатів Європи. European Championships

Що відомо про проведення Чемпіонату світу з футболу у 2030 році?

Стартова гра Чемпіонату відбудеться на стадіоні Estаdio Centenаrio у Монтевідео. Уругвай

  • For the first time in history, the 230 FIFA World Cup will be held on three continents — Europe, Africa and South America — Вперше в історії 230-й Чемпіонат світу з футболу пройде на трьох континентах: у Європі, Африці та Південній Америці.
  • Morocco, Portugal and Spain joint bid is the sole candidate to host FIFA World Cup 2030 — Спільна заявка Марокко, Португалії та Іспанії є єдиним кандидатом на проведення Чемпіонату світу з футболу 2030.
  • Centenary celebration and celebratory games to take place in Uruguay, Argentina and Paraguay — Святкування сторіччя та святкові ігри відбудуться в Уругваї, Аргентині та Парагваї.

Футбольний словник англійською

Читати

Собаку Байдена вигнали з Білого дому

Собаку Байдена вигнали з Білого дому

Дворічна німецька вівчарка американського президента Джо Байдена протягом року нападала на агентів та персонал Білого дому.

Однак останній напад пса Commander на секретних агентів завдав тяжких травм офіцерці — довелося навіть викликати швидку допомогу. ambulance

Речник spokesperson першої леді Джилл Байден підтвердив, що Commander наразі не перебуває на території Білого дому, поки оцінюються наступні кроки. next steps

Фото: Associated Press

Commander is the second of the Bidens' dogs in the White House to behave aggressively. Another German Shepherd, named Major, was sent to live with friends in Delaware after she also bit Secret Service staff and officers. The Bidens also have a cat called Willow.

Що відомо Командор – другий із собак Байденів у Білому домі, який поводився агресивно. Іншу німецьку вівчарку на прізвисько Мейджор відправили жити до друзів у штаті Делавер після того, як вона також покусала персонал і офіцерів секретної служби. У Байденів також є кішка на ім'я Віллоу про домашніх улюбленців Байденів?

Під будівлею МВС в Анкарі стався теракт

Під будівлею МВС в Анкарі стався теракт

У неділю, 1 жовтня, в столиці Туреччини — Анкарі — стався вибух поблизу будівлі Міністерства внутрішніх справ. Глава МВС Ali Erlikaya повідомив про теракт.

At around 9.30am, two terrorists arrived in a car at the entrance to the Main Security Directorate of our ministry and carried out an explosive attack. One of the terrorists blew himself up, the other was neutralised

Ali Erlikaya

Про що йшлося в заяві Близько 9:30 двоє терористів прибули на легковому автомобілі до в’їзду у головний директорат безпеки нашого міністерства та здійснили атаку з вибухівкою. Один з терористів підірвав себе, другого нейтралізували посадовця?

Які наслідки мав теракт?

  • The next day, Turkey carried out air strikes in northern Iraq and said it had destroyed 20 facilities of the Kurdish group banned in the country after the terrorist attack in Ankara — Наступного дня Туреччина завдала авіаударів по північному Іраку та заявила, що знищила 20 об'єктів забороненого курдського угруповання після теракту в Анкарі.
  • The agency said that these facilities were used by a separatist terrorist organisation and were probably used by terrorist leaders — У відомстві зазначили, що ці об'єкти використовувалися сепаратистською терористичною організацією і, ймовірно, застосовувалися лідерами терористів.

В Індонезії сталося виверження найвищого вулкана

В Індонезії сталося виверження найвищого вулкана 

Здавалося б, куди гірше? На додаток до глобального потепління, воєн та голоду, в Індонезії почав виверження найвищий вулкан країни Семеру.

The eruption began at 6:33 am on 1 October. The third level of danger was in effect in the area of the volcano

Volcano Discovery

Що говорять Зазначається, що виверження розпочалося о 6:33 ранку 1 жовтня. А в районі вулкана діяв третій рівень небезпеки фахівці?

Пропонуємо ознайомитися з лексикою, яку ви можете зустріти у новині:

  • spewing — виверження,
  • seismic activity — сейсмічна активність,
  • earthquake — землетрус,
  • altitude — висота над рівнем моря,
  • significant — значний,
  • emit — випромінювати,
  • average — середній,
  • accumulation — накопичення,
  • heightened — підвищений,
  • emissions — викиди.

Отож, це були головні події світу, які висвітлювали цього тижня іноземні ЗМІ. До слова, попередню підбірку гучних новин ви можете подивитись за посиланням.

Занурюйтесь в англійську разом з Cambridge.ua!