Пройти тест онлайн

Модальні дієслова — «на межі зникнення»: чому англійська мова стає неформальною?

Модальні дієслова — «на межі зникнення»: чому англійська мова стає неформальною?
6.02.2024

Британські дослідники проаналізували частотність використання понад 100 мільйонів англійських слів у розмовній мові, науковому середовищі, газетах та в інтернеті.

Так, науковці дійшли висновку, що англійська у Великій Британії стає неформальною.

Деталі дослідження

Професор корпусної лінгвістики Ланкастерського університету Вацлав Брезіна витратив два роки на складання 350-сторінкової книги про 5 000 найуживаніших англійських слів.

Згідно з нею, слово «yeah» посідає 39 місце за частотою вживання, водночас формальне «yes» опинилося на 150-му місці: його використовують у спілкуванні у 4 рази рідше.

«The» виявилося найпоширенішим словом в англійській мові, за ним йдуть «be», «and», «a» і «of».

Брезіна додав, що наразі у британців зростає бажання і потреба спілкуватися чітко та лаконічно, а це означає викорінення зайвого жаргону і впорядкування слів.

Одним з формальних аспектів англійської мови, яка зараз майже повністю відійшла в минуле, є використання модальних дієслів.

Такі дієслова, як «must», «may» або «shall» дійсно знаходяться на межі зникнення. Певні сегменти мови занепадають, але, очевидно, з'являються нові слова, нові вирази, новий правопис та інновації. Це завжди компроміс.

Вацлав Брезіна

Англійський словник для соцмереж

Вивчити

Як інтернет вплинув на англійську мову?

Безсумнівно, американська культура, а також інтернет-жаргон змінюють народну мову нації.

Дослідники зазначають, що слова «LOL», «u» та інші онлайн-терміни спотворюють розмовну мову британців.

«Like», «dunno», «innit» — приклади сучасних слів, які стають поширенішими в глосарії суспільства.

Це цікаво, тому що, на мою думку, люди дуже зосереджені на нових словникових одиницях. Наприклад, щороку ви проводите конкурс на слово року, але ці слова не існують дуже довго. Вони з'являються дуже швидко і так само блискавично зникають.

Вацлав Брезіна

Merriam-Webster був одним з останніх словників, які визначили своє слово року. Ним став термін «authentic» — «автентичний». Чому укладачі словника зробили такий вибір, читайте за посиланням.