Пройти тест онлайн

Понад половина українців споживає інформацію з Telegram-каналів

Панад половина українців споживає інформацію з Telegram-каналів
15.11.2023

Агентство США з міжнародного розвитку USAID, InMind та Internews дослідили, як та звідки українці споживають інформацію.

Опитування показало, що у 2023 році споживання новин залишилося на рівні минулого року, водночас використання телебачення продовжує зменшуватися.

Деталі дослідження

Тестування проводили у період з 14 липня по 23 вересня методом глибинних інтервʼю. Цільовою аудиторією дослідження стали українці 18-65 років.

Власне, 76% респондентів дізнавались актуальні новини світу та України саме з соціальних мереж. Близько 40% вказали, що споживають інформацію через новинні сайти, 30% віддають перевагу телебаченню.

Споживання новин у соціальних мережах за допомогою смартфона — основний тренд останніх років.

Наразі основним джерелом новинної інформації є Telegram-канали. Крім того, новини поширюються через інші соціальні мережі, різноманітні відеоматеріали на YouTube, а також інформаційні ресурси в інтернеті.

Дивіться YouTube і вивчайте англійську!

10 відео, які прокачають ваш рівень

Більше про це

Новинні сайти та блогери, яких найчастіше читають українці

Згідно з результатами дослідження, трійка лідерів серед новинних сайтів має такий вигляд:

  • ТСН,
  • Українська правда,
  • 24 канал.

Щодо українських блогерів та «лідерів думок», то рейтинг найпопулярніших очолює Сергій Стерненко, за ним — Сергій Притула, а третє місце неочікувано посів президент Володимир Зеленський.

Фото: Internews

Що цікаво — серед Telegram-каналів, які українці читають найчастіше, перше місце посіла «Труха». Поміж тим у соцмережі Facebook лідирує ТСН.

Тішить те, що відсоток українців, які споживають інформацію з російських медіа різко зменшився: у 2023 році таких лише 8%. Водночас українці продовжують використовувати російські соціальні мережі (5%) та інформаційні сайти (3%) як джерела новин.

На щастя, рівень довіри до цих медіа залишається досить низьким.