Пройти тест онлайн

Починати вчити другу мову краще до 10 років

Начинать учить второй язык лучше до 10 лет
6.05.2018

Питанням про те, коли краще починати вчити іноземні мови, задавалися світові розуми вже дуже давно. Нещодавнє вивчення цього предмету вченими із Массачусетського технологічного інституту можна назвати, певне, наймасштабнішим: у його рамках розглядалися дані більш ніж 700 тисяч осіб, котрі вивчають англійську.

Виявилося, що «критичний період», до котрого мозок найбільш сприйнятливий до задач подібного роду, знаходиться до відмітки 18 років. Виходить, що відвідувати курси англійської для дітей набагато ефективніше, аніж потім ходити на курси англійської для дорослих. Такий результат навряд чи стане для когось відкриттям, проте він ще раз підтверджує давні припущення.

Але навіть у дитинстві краще починати вивчати іноземну мову до 10 років, якщо ви хотіли б, щоб ваша дитина досягла такого ж вільного володіння нею, як і носії. При цьому дослідники відмітили, що не бачать великої різниці у показниках тих, хто почав вивчати другу мову при народженні, і тими, хто почав у 10 років, а ось після цього здатність засвоювати іноземні мови погіршується.

Тому ті, хто відмічає, що у дорослому віці навчання дається складніше, праві, це науково підтверджено. Але у той же час, це не означає, що досягти своєї мети неможливо – дані досліджень все ж завжди усереднені, а добра мотивація може зіграти чималу роль.