Пройти тест онлайн

Уряд затвердив проєкт зі створення захищених просторів у школах без укриттів

Уряд затвердив проєкт зі створення захищених просторів у школах без укриттів
19.08.2024

Україна готується до початку нового навчального року. Більшість навчальних закладів країни, від шкіл до університетів, відновлюють навчання в офлайн-форматі.

На жаль, воєнний стан диктує свої правила. За рекомендаціями МОН, для зустрічі учнів та студентів у офлайн-форматі, навчальний заклад має бути обладнаний укриттям.

Проте не кожна школа або університет мають власне приміщення, де можна безпечно перечекати тривогу.

Для таких закладів освіти уряд затвердив експериментальний проєкт зі створення захищених просторів.

За словами заступник міністра внутрішніх справ Леоніда Тимченко, найшвидшим варіантом обладнання таких просторів є закладання цокольного чи першого поверхів закладу освіти габіонами сітчаста конструкція, заповнена сипучими матеріалами та встановлення металевих віконниць.

Де та для кого планують створити простори?

Важливо зазначити, що захищені простори не є обʼєктами фонду захисних споруд цивільного захисту й лише на певний термін можуть замінити звичайні укриття.

Такий простір може бути створений:

 

  • у підвалі,
  • на цокольному поверсі,
  • на першому поверсі будівлі.

Безпечні простори можуть створюватися лише у громадах в зонах з помірним рівнем ризику, тобто не поруч із лінією фронту, адже слугуватимуть для захисту від непрямої дії засобів ураження. Вони зменшуватимуть вплив повітряного тиску, ударної хвилі, уламків.

Простори мають бути доступними, зокрема для осіб з інвалідністю, забезпечувати дітям комфортні умови з електрикою та освітленням.

Вимоги до захищених просторів

Для того, щоб простір дійсно був безпечним, він повинен відповідати великій кількості вимог. Наводимо лише деякі з них.

  • Розташування простору в основній будівлі закладу освіти або близько до неї.
  • Приміщення мають рівну підлогу, придатну для встановлення лав та інших місць для сидіння та лежання.
  • Простори забезпечені електроживленням та штучним освітленням.
  • Забезпечені не менше ніж двома евакуаційними виходами, один з яких може бути аварійним.
  • Через захисний простір не проходять водопровідні та каналізаційні магістралі, інші магістральні інженерні комунікації (за винятком внутрішньобудинкових інженерних мереж).

З повним списком вимог можна ознайомитись у додатку до порядку.

Для перевірки дотримання вищевказаних вимог в ОВА створюватимуть спеціальні комісії, до яких входитимуть працівники ДСНС.

Важливо розуміти — це тимчасове рішення для того, щоб діти мали доступ до офлайн-освіти. Ми закликаємо громади будувати повноцінні укриття якомога швидше, бо безпека та комфорт дітей – наш пріоритет.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий

До речі, навчання у Першому Кембриджському центрі є не тільки результативним, а й абсолютно безпечним. Як центр продовжує забезпечувати якісну освіту — читайте в матеріалі.