Пройти тест онлайн

Бюджетні місця для українців у Латвії: які пільги мають вступники

Бюджетні місця для українців у Латвії: які пільги мають вступники
9.08.2024

Європейські країни активно підтримують українських біженців, надаючи їм можливість отримати якісну освіту навіть під час війни. Однак не всі українські студенти за кордоном знають про свої права, а часом виникають проблемні ситуації.

Студенти, які змушені були покинути свою батьківщину через агресію росії, отримують спеціальні пільги та права у багатьох країнах Європи, включно з доступом до бюджетних місць у державних вищих навчальних закладах.

Зокрема, в Латвії українські студенти зі статусом міжнародного захисту можуть навчатися на бюджетній основі в державних університетах та коледжах.

ВНЗ також можуть надавати пільги в оплаті навчання, забезпечуючи рівні можливості з латвійськими громадянами завдяки закону «Про підтримку цивільних осіб України».

Це питання загострилося після нещодавнього інциденту, коли українській студентці, незважаючи на успішне складання вступних іспитів, відмовили у бюджетному місці.

Причиною відмови став її статус іноземки.

Офіс омбудсмена Латвії звернув увагу на цей випадок, нагадуючи, що закони країни передбачають спеціальні виключення для українців. Крім того, він закликав університети суворо дотримуватися цих норм.

ВНЗ повинен читати закони та переконатися, що відповідна сфера не регулюється ще й іншими нормативними актами, як це добре видно у даному випадку. У країні діють різні види пільг для тих громадян України, які отримали тут особливий статус. Сподіваюся, що окремі випадки не свідчать про загальну ситуацію, а університети діють відповідально!

Анете Ілвес, керівниця відділу запобігання дискримінації

У свою чергу, Європейські країни закликали вступників звертатися за допомогою, якщо їхні права на освіту порушуються.

Звернення до відповідних органів допоможе не тільки відновити справедливість у конкретних випадках, але й забезпечити рівний доступ до освіти для всіх українських біженців, незалежно від країни їх перебування.