Пройти тест онлайн

Чи запізно вчити англійську після 18

3.06.2018

learn

Нещодавнє дослідження, що проводилося співробітниками Массачусетського технологічного інституту, схвилювало суспільство. Його результат не став великим одкровенням, проте це, певне, наймасштабніше дослідження цього питання. І воно продемонструвало, що існує критичне вікно до 18 років, у яке потрібно починати вчити ще одну мову, а ще краще – до 10 років, якщо ви бажаєте володіти мовою так же невимушено, як і носії.

Багато кого результати цього дослідження демотивували, адже вони сподівалися, що вивчити англійську можна і повнолітнім. І вони не помилялися: дорослі справді можуть навчитися вільно володіти іноземною мовою. Адже це вільне володіння, яке англійською зветься fluency, означає, що людина може висловлюватися іноземною мовою, а носій цієї мови може без труднощів її розуміти. Такого рівня вже у дорослому віці досягла не одна людина.

Інша справа – це те, що, можливо, повнолітнім не так легко буде звучати, як носій мови, або з такою ж легкістю оволодівати граматичними тонкощами. Саме це і було предметом вищезгаданого дослідження – вчені намагалися знайти вікове вікно, у якому людина може усе це осягнути так же легко, як і носій. У дослідженні немає ані слова про fluency.

І це вірно, адже людям старше 18 років нічого не заважає досягти fluency, наприклад, у англійській. Так, можливо, навчання буде вже не таким легким, оскільки у дорослих поступово погіршуються когнітивні функції, є певна втрата пам’яті, до того ж у них більше відповідальності та обов’язків – на роботі та у сім’ї. Тому таким людям потрібно більше мотивації.

Але ніхто не говорить, що для дорослих вивчити ще одну мову до вільного володіння – непосильне завдання. Навпаки, це не лише можливо, для цього навіть підрахували середню кількість необхідного часу. Професор нейрології з Джорджтаунського університету Еліса Ньюпорт стверджує, що у середньому на таке завдання йде 5 років, і це не залежить від віку учня.

Так що, якщо у вас є бажання вивчити англійську до вільного володіння – сміливіше! До ваших послуг курси англійської для дорослих, у тому числі інтенсивні – для тих, хто хоче ще швидше відчути результати.