Пройти тест онлайн

Українки отримали Міжнародну дитячу премію миру за розробку застосунків

Ukrainki poluchili Mezhdunarodnuyu detskuyu premiyu mira za razrabotku prilozheniy
21.11.2023

Українські підлітки отримали Міжнародну дитячу премію миру. International Children’s Peace prize Три дівчини — Софія Терещенко, Анастасія Феськова та Анастасія Демченко розробили застосунки для допомоги біженцям. Про це повідомляють The Guardian.

Українок визнали кращими серед 140 номінантів з 35 країн. Нагородження відбулось 17 листопада у Великій Британії. Статуетку Нкосі дівчата отримали з рук лауреата Нобелівської премії миру 2015 року. Крім цього, вони виграли гранти на навчання та €100 тисяч на свій проєкт.

Photo: KidsRights

За даними ініціаторів Міжнародної дитячої премії миру KidsRights, міжнародна організація, яка займається захистом прав дітей українки розпочали роботу над розробкою мобільних застосунків ще до початку повномасштабного вторгнення росії, але тоді тема проєкту була іншою.

Після 24 лютого 2022 року Софія та Насті, якім було 16 та 17 років, змінили напрям свого продукту та почали займатись мобільною програмою для дітей-біженців.

Врешті підлітки створили 2 застосунки.

Перший із них — «Refee». Він підходить для дітей 4–11 років.

Застосунок містить інформацію, яка може знадобитись дитині після прибуття в нову країну. В «Refee» є поради щодо спілкування, необхідні для того, щоб дитині вдалося задовольнити базові потреби, наприклад, поїсти та знайти житло.

Другий додаток — «SVITY». Він розрахований на користувачів 16+.

Організатори вважають, що завдяки «SVITY» українцям легше порозумітись з жителями країн, які їх приймають.

Нині майже 10 мільйонів дітей-біженців без супроводу дорослих намагаються знайти безпечне місце. Дивовижна ініціатива молодих українських лауреатів Міжнародної дитячої премії миру задовольняє нагальну потребу, а також привертає увагу до цієї проблеми.

Марк Дуллаерт, засновник і голова правління фонду KidsRights

Міжнародну дитячу премію миру заснували у 2005 році під час Всесвітнього саміту Нобелівських лауреатів миру. Відтоді премію щороку вручає один із лауреатів Нобелівської премії миру.

Вчимося говорити компліменти англійською

Деталі