Пройти тест онлайн

Українські випускники отримуватимуть гранти на навчання в університетах

Українські випускники отримуватимуть гранти на навчання в університетах
6.10.2023

Заступник глави МОН Михайло Винницький розповів, що державні кошти, які раніше виділялися для фінансування навчання студентів, будуть перерозподілені на підтримку нової ініціативи.

Власне, замість фіксованого державного замовлення на конкретні спеціальності, випускники шкіл отримають можливість фінансування навчання в закладах вищої освіти.

Як розподілятимуть гранти?

Нова концепція від МОН передбачає дотримання механізму держзамовлення на основні спеціальності, які безсумнівно будуть потрібно державі, серед яких є:

  • медики,
  • вчителі,
  • інженери.

Позаяк державі важко передбачити скільки спеціалістів з інших професій їй буде потрібно через кілька років, МОН зосереджується на запровадженні грантів.

Випускник отримає певну суму державних коштів на підставі результатів ЗНО або НМТ.

Цікаво, що абітурієнт самостійно вирішуватиме куди направити ці кошти для свого навчання. Йдеться про будь-який український заклад вищої освіти, незалежно від його виду: державний, комунальний чи приватний.

Фактично цей студент є контрактником. Але частина його контракту покриватиметься державними коштами залежно від того, як він склав НМТ або ЗНО, тобто наскільки він успішний.

Михайло Винницький

Тобто, ця програма не покриє повну суму вартості навчання, але буде служити як додаткова фінансова допомога для студентів.

Англійські ідіоми про навчання

25 прикладів

Коли запрацює проєкт?

Як повідомляють у відомстві, відповідне грантове фінансування навчання дозволить збільшити кількість студентів, які отримують грошову підтримку від держави, приблизно на 30-40%. 

Винницький наголосив, що МОН почне запроваджувати гранти вже з вересня 2024 року.

Варто зазначити, що в Україні можуть скасувати вечірню та заочну форми здобуття вищої освіти. До Верховної Ради вже подали відповідний законопроєкт. Натомість народні обранці пропонують орієнтуватися на дистанційну та дуальну форми навчання.

Зміни стосуватимуться лише вступників 2024 року.

До слова, у відомстві нещодавно розповіли, як проходитиме НМТ у 2024 році. Зазначають, що одинадцятикласники складатимуть іспити з трьох обовʼязкових предметів: українська мова, математика, історія України.

Також випускники шкіл матимуть змогу пройти оцінювання з четвертого предмета на вибір. Що цікаво — всі екзамени відбуватимуться в один день і триватимуть понад 4 години.

Більше про це читайте за лінком.