Пройти тест онлайн

12-річне шкільне навчання відкладається

26.02.2016

Поки що в Україні не вводиться 12-річне навчання в школах: поданий проект нового закону «Про освіту» відправили допрацьовувати профільному комітету з питань науки та освіти. За те, щоб зробити так, висловилося 232 депутати з 302 присутніх на момент голосування, повідомляє Уніан.

Проект передбачає кардинальні зміни у питаннях середньої освіти в України. В тому числі – і фінансові: він передбачав використання мінімум 7% ВВП на ці потреби, до того ж потребує додаткових вливань сумою у 300 млн грн.

Законопроектом передбачалося, що отримання повної середньої освіти буде обов’язковим для всіх. Увесь 12-річний процес навчання у школі розділяється ним на три логічні етапи: початкову школу (що триває 4 роки), базову середню (5 років), а також отримання профільної середньої освіти (3 роки) у старшій школі або у професіональних училищах. Після повного навчання усі випускники проходять зовнішнє незалежне оцінювання отриманих ними знань.

Не лише школярів торкнуться всі зміни: усім викладачам, за останнім проектом закону, потрібно буде пройти переатестацію їхніх знань з педагогіки та предметів, що вони викладають. Ті, хто підтверджує свої якості педагога, отримають сертифікат на 5 років, після закінчення терміну дії якого знову знадобиться проходити перевірку.

Увага приділена мовним питанням: при тому, що офіційною мовою залишається державна, школам дозволяється вести навчання на двох та більше мовах, а також проводити викладку певних предметів іноземною – англійською або будь-якою іншою.

Для тих, хто на додаток до загальної шкільної освіти хоче дати своїй дитині дійсно гарні мовні навички, ми пропонуємо курси англійської для школярів.