Пройти тест онлайн

На зміну атестатам до шкіл прийдуть свідоцтва

На смену аттестатам в школы приходят свидетельства
12.03.2019

МОН постановило скасувати атестати про повну загальну середню освіту. Натомість в Україні будуть видавати відповідні свідоцтва: після закінчення 4-го класу – свідоцтво про отримання початкової освіти, після 9-го – свідоцтво про отримання базової середньої освіти, а після завершення навчання в 11-х або 12-х класах – свідоцтво про отримання повної загальної середньої освіти.

Документ, який підтверджує отримання початкової освіти, з’являється в Україні вперше. Його поки не видаватимуть учням та їхнім батькам на руки, але ці документи будуть занесені до Єдиної державної бази, що спростить зміну навчального закладу. Крім того, усі документи будуть виконані з використанням шрифту Брайля, щоби стати доступними і для людей із розладами зору.

Перед закінченням кожного з освітніх рівнів, школярі складають ДПА. Для 4-х класів це письмова робота з української мови та математики. Те ж саме плюс ще один предмет на вибір педради очікує й випускників 9-х класів. Учні одинадцятих класів складають ДПА у формі ЗНО, і якщо учень обрав англійську та встиг здобути міжнародний сертифікат, наприклад, Cambridge English Assessment, то він автоматично отримує 12 балів із ДПА.