Пройти тест онлайн

Як прийматимуть до українських вишів у 2021 році: опублікований проект закону

Как будут принимать в украинские вузы в 2021 году
20.09.2020

Ми вже розповідали про приблизні дати та особливості ЗНО-2021, а тепер МОН пропонує обговорити проект закону про прийом до вишів. Пропозиції та зауваження за документом приймаються до 30 вересня 2020 року (пошта вказана на сайті МОН). А ми пропонуємо поглянути на те, що він передбачає в тому вигляді, у якому поданий нині.

Основні положення:

  • Подавати заяви через електронні кабінети зможуть усі абітурієнти, включно з молодшими спеціалістами, у яких є щонайменше один сертифікат ЗНО.
  • Виконувати вимоги до зарахування також можна буде через електронний кабінет, використовуючи кваліфікований електронний підпис абітурієнта.
  • Регіональний коефіцієнт для спеціальностей, які користуються особливою підтримкою держави, збираються збільшити з 1,03 до 1,05.
  • Для вступу на магістратуру з’являться вагові коефіцієнти: навчальні заклади на власний розсуд зможуть збільшувати вагу балу за професійний іспит. Водночас встановлений мінімум для іспиту з іноземної мови – щонайменше 25%. Тож гарні знання англійської знадобляться навіть після вступу до вишів.
  • Заяви на контракт абітурієнтів, зарахованих на бюджет, будуть автоматично виключатися з конкурсу. Втім, це не стосується абітурієнтів, які планують вчитися на кількох освітніх програмах одночасно.
  • ЗНО з української мови та літератури складатиметься на двох рівнях: лише з мови або з мови та літератури. Перший варіант буде використовуватися для вступу на більшість спеціальностей, а другий – для тих, де є підвищені вимоги до гуманітарних знань.
  • Водночас абітурієнти зможуть використовувати під час вступу на будь-які спеціальності результати ЗНО з української мови та літератури за 2018–2020 роки.
  • З 2021 року вступити на магістратуру на спеціальність 081 «Право» зможуть лише ті. Хто закінчив бакалавріат із тої ж спеціальності або за спеціальністю 293 «Міжнародне право».