Пройти тест онлайн

В Україні створений перший кириличний шрифт для людей із дислексією

В Украине создан первый кириллический шрифт для людей с дислексией
30.09.2019

Трапляється, що в певної дитини виникають труднощі із читанням або письмом. У таких випадках краще не поспішати з висновками та вважати її нездібною, а ліпше перевірити, чи не страждає вона від дислексії чи дисграфії – порушення функцій читання чи письма відповідно. Ці стани – не вирок, але потребують особливого підходу в навчанні.

Для полегшення читання людям із дислексією в розвинутих країнах використовуються спеціальні типографські шрифти. Але традиційно це латинця. А нещодавно, на 26 BookForum, був презентований перший кириличний шрифт для людей із дислексією – для української мови.

Над шрифтом Inclusion UKR працював художник Олег Петренко-Заневський, за підтримки ЮНІСЕФ в Україні та ГО «Соціальна Синергія». Шрифт випробувала 71 дитина у віці від 6 до 13 років із зареєстрованими труднощами під час читання, і, за результатами опитування, Inclusion UKR справді полегшує сприйняття тексту.

Ми, зі свого боку, вважаємо, що встановлені дислексія та дисграфія – не завада для вивчення англійської. Але їх потрібно враховувати та використовувати спеціальні підходи. Саме тому у 2019 році ми запустили пілотний курс англійської для дітей із дислексією та дисграфією, розроблений психологом і викладачем англійської, яка сама є мамою дитини з дислексією.