Пройти тест онлайн

Як будуть навчатись школярі у випадку повного блекауту: плани МОН

Как будут учиться школьники в случае полного блекаута: планы МОН
9.11.2022

У Міністерстві освіти та науки розробляють план навчання для школярів у випадку повного блекауту. Якщо це станеться — ключова роль буде покладена на батьків, адже саме вони мають допомогти дитині подолати навчальну програму.

Міністр освіти Сергій Шкарлет зазначив, що МОН тісно співпрацює з Міністерством палива та енергетики, аби узгодити графіки відключень з урахуванням потреб загальноосвітніх навчальних закладів.

Крім цього, школи переходять на позмінний графік навчання, під час якого молодші класи вчитимуться у першу зміну, починаючи з 8 ранку, а старші — у другу.

Перед фахівцями з МОН також стоїть завдання перевести онлайн-інструменти в режим офлайн, на випадок відсутності інтернету. Для цього наразі працюють над:

  • створенням застосунків та програм, що не потребують доступу до мережі,
  • розробкою та наповненням онлайн-бібліотек шкільною літературою для 1-11 класів з можливістю завантаження,
  • пристосуванням контенту з платформи ВШУ Всеукраїнської Школи Онлайн до роботи в офлайн-режимі.

Як учити англійську без світла й інтернету? Перелік додатків, які працюють офлайн

Читати далі

Проте, наразі існує проблема з гаджетами для навчання в українських школярів. Якщо вчителів з України забезпечують технікою для роботи в рамках різноманітних міжнародних ініціатив з допомоги, то школярі поки що не отримали такої можливості.

У МОН працюють та узгоджують з міжнародними організаціями надання ноутбуків для дітей, які стали вимушено переміщеними особами під час війни.

Крім цього, всі навчальні інструменти та матеріали будуть адаптовані під формат смартфона, аби надати максимальній кількості дітей можливість здобувати освіту в будь-яких умовах.

Вчителі з різних областей тим часом також будуть забезпечені технікою для онлайн-навчання. Відтак, компанія Google передає в Україну 50 тисяч ноутбуків “Chromebook” для організації освітнього процесу.

А також, нагадаємо, що в Україні ця компанія запустила освітній хаб для дітей та дорослих — Google Знання. Докладніше про це можна прочитати у цій новині.