Пройти тест онлайн

Як позбутися акценту

13.11.2016

Чимало з тих, хто вивчав англійську ще у школі, можуть похизуватися тим, що непогано читають англійською, оволоділи граматикою і навіть добре сприймають інформацію на слух. При цьому найчастіше найменш розвинутою навичкою залишається розмовна мова, за рахунок того, що залишається звична для нашого вуха вимова, та і самі викладачі не завжди успішно позбуваються акцентів. А практика з носіями мови доступна далеко не всім. Виникає питання, як же зробити особливості власної вимови максимально непомітними для оточуючих.

Перше, що потрібно для цього, це виділити час саме для мети позбавлення від акценту. Втім, цьому часу зовсім не обов’язково бути нудним: можна знайти чимало пісень, серіалів та подкастів, у виконавців яких все добре із вимовою та артикуляцією. Головне – обрати, який акцент вам більше до вподоби, адже їх буває величезна кількість, і британських, і американських, і австралійських, і багато інших.

Слід також враховувати й те, що для взаєморозуміння одного акценту може бути недостатньо, непогано знати заодно й місцеві сталі вирази, сленгові слівця та різноманітні особливості культури. Особливо – якщо хочете стати за «свою людину».

Обравши зразки для наслідування, звертайте увагу на вимову звуків та їх поєднань, намагайтеся повторювати все слово-в-слово. Непогана вправа – записувати власну мову на диктофон та прослуховувати. Принаймні, це дозволить звернути більше уваги саме на власні характерні помилки.

І, безумовно, необхідно багато практики, при чому, бажано, з носіями мови. Якщо серед ваших знайомих таких не знайшлося, не біда, можна відвідувати англійські розмовні клуби, де вам допоможуть перейти на новий рівень спілкування.