Пройти тест онлайн

Як підготувати дитину до нового навчального року: поради психолога

Як підготувати дитину до нового навчального року: поради психолога
24.08.2023

Сімейна та дитяча психологиня Світлана Ройз поділилась порадами для батьків про те, як підготувати дітей до навчального року.

У МОЗ додають, що ці рекомендації переважно стосуються батьків тих школярів, які от-от підуть у перший клас. Поради розподілили за двома категоріями: фізична і психологічна підготовки.

Фізичний аспект

Психологиня радить прислухатись до цих порад завчасно, аби ваша малеча комфортно почувалася протягом навчального року.

  • Поступово адаптуйте дітей до робочого режиму, починаючи з кожним днем будити їх на 10-15 хвилин раніше, поки не досягнете запланованого часу підйому.
  • У випадку, якщо дитина йде у перший клас — варто організувати зустріч з класним керівником та однокласниками. Для того, щоб дітлахи познайомилися ближче, вигадайте та проведіть квести, конкурси або зіграйте в якусь гру.
  • Перевірте гардероб та взуття. Поговоріть про бажання щодо шкільного одягу. Впорядкуйте одяг у шафі, оберіть бажане для малечі взуття. Це не лише сприятиме емоційному налаштуванню на новий навчальний рік, але й допоможе заощадити час під час ранкових зборів.
  • Організуйте робоче місце разом з дитиною: купіть органайзери для ручок, олівців та фломастерів, впорядкуйте зошити та книжки, встановіть лампу. Це допоможе створити відчуття особистого простору і налаштує до навчального процесу.
  • Поміркуйте над тим, що школяру варто носити у рюкзаку, окрім книжок, зошитів та канцелярії. Не забувайте, що наша країна перебуває у стані повномасштабної війни, тому на випадок повітряних тривог у рюкзак варто покласти записку з контактними телефонами родичів, необхідні ліки, ліхтарик, пляшку води тощо.

Твір «Як я провів літо?»

Приклад англійською мовою

Психологічний аспект

  • Якщо ви батьки першачків, то варто дізнатись, який у школі туалет. За потреби, навчіть вашу дитину ним користуватися. Важливо, аби школяр умів себе обслуговувати самостійно.
  • Пригадайте або докладно вивчіть маршрут до школи, створіть мапу і пройдіться цією дорогою з малечею кілька разів. Це натренує її пам’ять та допоможе безперешкодно йти зі школи додому.
  • Заздалегідь домовтеся, що запакуєте їй у ланчбокс. Вправляйтесь вдома у відкриванні та закриванні ланчбокса чи пляшки з водою, щоб ви були впевнені, що малеча це зможе зробити самостійно.
  • Важливо піклуватися про психічне здоровʼя своєї дитини. Розкажіть їй про існування булінгу цькування  серед однолітків та поясніть, що у таких випадках варто одразу звернутись до дорослих.

Психологиня наголошує на необхідності підтримки емоційного стану дітей, які тільки-но повернулися з-за кордону. Їх можуть лякати звуки сирен і вибухів — у таких випадках необхідно пояснити дітлахам, що боятися подібних випадків — нормально.

Не менш важливо дати учням час на адаптацію, адже переїзд — це великий стрес для маленького організму. Дитина може дивно поводитися і відставати у навчанні, однак згодом її когнітивні здібності відновляться.

Успішного навчально року!