Пройти тест онлайн

Як правильно: grey або gray

Как правильно grey или gray
29.06.2016

Якщо ви прагнете довести свою англійську до досконалості, скоріш за все, ви вже відвідуєте гарні курси англійської для дорослих і регулярно займаєтеся самі – читаєте або дивитеся відео мовою. Можливо, читаючи, ви помітили, що різні джерела по-різному пишуть слово «сірий»: хтось пише «grey», а хтось – «gray». Який же варіант все ж таки правильний?

Як не дивно, обидва. Вони обидва похідні від староанглійського слова, і протягом віків звання «правильного» варіанту закріплялося за кожним з них по черзі. До вісімнадцятого століття був більш розповсюдженим варіантом «grey», хоча легендарний лексикограф Семюел Джонсон стверджував, що правильніше писати «gray». У дев’ятнадцятому столітті його думка була популярнішою, але до двадцятого більш прийнятним варіантом знову стало «grey». Але не всюди: у США і досі надають перевагу написанню «gray».

Тому правильність написання цього слова залежить скоріше від походження джерела. Щоб легше запам’ятати, який варіант більш прийнятний для якої країни, можна запам’ятати, що E – для England, A – для America.

Обидва варіанти правильні для будь-якої з форм – іменника (як, наприклад, у shades of grey), прикметника (що позначає колір), а також дієслова, що означає фарбування у сірий колір.

Лише для виключних випадках закріплена специфічна назва. Наприклад, телесеріал «Grey’s Anatomy» пишеться лише так, тому що таке прізвище у персонажа, а «Gray’s Anatomy» як книга пишеться саме так, тому що саме так пишеться прізвище автора. А ще у греях (gray) прораховується спожита доза іонізуючого випромінення, і це слово також отримало стійке написання. Greyhound як порода «сірий хорт» пишеться саме так, і ніяк інакше.

Ще цікавого: 25 британських сленгових слів та виразів, які варто почати використовувати просто зараз