Пройти тест онлайн

Як війна вплинула на школярів та їхнє навчання: дослідження

Как война повлияла на школьников и их обучение: исследование
20.03.2023

60% опитаних батьків відзначили, що основна причина пропусків навчання їхніми дітьми протягом останнього року — це повітряні тривоги. Саме такі результати, серед низки інших висновків, продемонструвало опитування, ініційоване благодійним фондом SavED. Дослідження охопило багато актуальних питань, де не останнє місце посіла тема “Вплив війни на учнівство”.

Це і про залученість батьків до навчального процесу дітей, про навантаження, з яким школярі зіткнулися під час війни, про їхній психоемоційний стан і загальну успішність, а також про переміщення дітей шкільного віку за кордон — проблематику, зумовлену таким явищем.

Як допомогти дитині з опануванням англійської

Пам’ятка для батьків

Детальніше

Про психоемоційний стан школярів під час війни

  • 61% батьків фіксують у дітей прояви стресу, зокрема погіршення якості та тривалості сну, загальну тривожність, проблеми з концентрацією уваги, труднощі у спілкуванні;
  • 24% батьків вважають, що під час вимушених канікул і дистанційного навчання їхнім дітям бракує комунікації з однолітками та вчителями.

Також за підсумками опитування та глибинних інтерв’ю — під час повномасштабного вторгнення батьки стали частіше брати участь у навчальному процесі дітей. Найбільша залученість спостерігається серед батьків учнів молодших 1-4 класів.

Спілкуємось на тему освіти

45 синонімів та антонімів до слова education

Читати більше

Про навчальний процес та успішність учнів

  • 85% батьків вважають, що освітні прогалини у знаннях, які виникли у дітей з повномасштабним вторгненням, матимуть негативні наслідки для їхнього майбутнього;
  • 72% батьків переконані, що для компенсації освітніх прогалин необхідне проведення додаткових заходів, зокрема додаткові заняття у школах, з репетиторами та самостійне опрацювання вдома;
  • 34% відзначили, що дітям важко сконцентруватися під час виконання домашнього завдання;
  • 17% опитаних батьків підтвердило, що школярі, які вчаться дистанційно, мають більше навантаження, ніж ті, хто займається в очному або змішаному форматі — вони ж зазначили, що їхні діти щодня вчаться додаткових 5 годин за межами основного навчання.

Також у дослідженні згадано статистику щодо відтоку учнівства за кордон. Згідно з грудневими даними на теренах інших країн все ще перебуває близько півмільйона українських учнів — це орієнтовно 13% від їхньої загальної кількості. Та це вже дещо менша цифра, порівняно з квітнем 2022-го. Відтоді додому повернулося понад 113 000 українських школярів.