Пройти тест онлайн

У МОН назвали терміни, коли українські школи перейдуть на 12-річну систему навчання

В МОН назвали сроки, когда украинские школы перейдут на 12-летнюю систему обучения
26.04.2023

Після пандемії COVID-19 та повномасштабного нападу РФ освітня сфера в Україні зазнала змін і втрат. Для того, щоб цю проблему вирішити, Руслан Гурак, голова Державної служби якості освіти, запропонував прискорити реформу та перейти на 12-річну систему шкільної освіти вже у 2024 році.

Однак, у Міністерстві освіти і науки України пояснили, чому це неможливо, та назвали конкретні терміни переходу на 12-річне навчання у школах.

Коли чекати змін?

Активна дискусія у соцмережах і медіа розгорнулась після того, як очільник Державної служби якості освіти запропонував запустити процес реформи вже у 2024 році.

На думку Гурака, 12-річна система змогла б компенсувати заняття, які школярі пропускали через локдауни в період пандемії COVID-19, повітряні тривоги під час повномасштабної війни, відсутність електроенергії та інтернету. Фінансування на передчасну реалізацію реформи, за його словами, могли б дати донори.

Як легко написати твір англійською мовою?

Дізнатися

У відповідь на цю заяву у МОН пояснили, що у законі “Про освіту” ідеться про перехід на 12-річну систему шкільної освіти виключно у 2027 році, і він є частиною реформи Нової української школи. І зробити це раніше не вдасться з двох основних причин:

  1. Стандарт, який визначатиме порядок навчання у старших класах поки розробляють.
  2. Реформа потребує значних фінансових ресурсів, яких зараз немає в бюджеті.

У міністерстві вважають, що освітні втрати через пандемію та війну дійсно є проблемою. Це явище стосується не лише України, а і світу, і під ним найчастіше розуміють те, що деяких навчальних результатів неможливо досягти через обмежений чи взагалі відсутній доступ до навчання.

Говорити про це почали в різних країнах після тривалого карантину, однак в Україні ця проблема загострилася через повномасштабну війну

Вирішувати її планують іншими способами, пошуком яких зараз займаються профільні фахівці. А от перехід на 12-річну систему не зможе у цьому допомогти.

Проблеми війни наклали відбиток і на процеси складання Зовнішнього незалежного оцінювання. На заміну звичному ЗНО на період воєнного стану прийшов Національний мультипредметний тест, який зокрема доступний і для тих, хто через бойові дії евакуювався за кордон. Раніше ми розповідали про актуальний список країн, де українські вступники цьогоріч зможуть скласти НМТ 2023.