Пройти тест онлайн

Писати «росія» з маленької більше не є помилкою: які зміни внесли до правил української?

Писать «росія» с маленькой больше не является ошибкой: какие изменения внесли в правила украинского?
26.09.2023

Українська, як і будь-яка сучасна, жива мова змінюється, а тому Національна комісія з питань стандартів державної мови змінила правила щодо написання власних назв, повʼязаних з державою-агресором.

Отже, тепер написання слова «росія» та інших подібних з маленької букви не є порушенням правил орфографії української мови.

Щоправда, нововведення стосується всіх неофіційних текстів, тоді як в документації та будь-яких офіційних договорах варто все ж записувати власну назву згідно з загальноприйнятим правилом, тобто — з великої літери.

Крім безпосередньо назви «росія», з маленької дозволено писати й інші назви, що стосуються нинішнього устрою держави-терориста, а також її минулого. Зокрема, це:

  • «москва»,
  • «московія»,
  • «російська федерація»,
  • «рф»,
  • «російська імперія»
  • і подібні.

Представники Нацкомісії також повідомили, що це рішення ухвалено і на підставі офіційних листів від Інституту української мови НАН України та Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України, і за закликом віцепремʼєрки Ірини Верещук.

Остання нещодавно закликала наукову спільноту визнати прийнятним таке написання слів, повʼязаних з росією, адже більшість українців в медійному просторі вже давно слідує цій неписаній нормі.

Крім того, це вже не перша хвиля обурення через написання «росія» з великої літери. Раніше пояснювати свою позицію щодо написання «РФ» з великої літери вже доводилось міністру освіти Оксену Лісовому. Він підкреслив, що такий варіант має право на існування в офіційних документах, адже цього вимагають чинні норми української мови.

Правила читання англійської мови простими словами

Читати далі

До речі, нагадаємо, що ми щотижня пишемо про новини світу та допомагаємо вивчати англійську на прикладі актуальних інфоприводів. Якщо вам цікаво дізнатись чому минулого тижня ЗМІ писали про Римську імперію, то запрошуємо вас ознайомитись з дайджестом за посиланням!