Пройти тест онлайн

Зеленський, Дуда та Римська імперія: про що писали іноземні ЗМІ цього тижня

Зеленський, Дуда та Римська імперія: про що писали іноземні ЗМІ цього тижня
22.09.2023

Останні дні були дуже насичені різними подіями, а це означає, що настав час для традиційної добірки новин!

У цій рубриці ми розповідаємо про головні події, які відбулись з 16 по 22 вересня в Україні та світі. Авжеж, читаємо ми їх англійською мовою, адже перегляд іноземних ЗМІ допомагає зануритися  в інформаційне англомовне середовище та значно збагатити словниковий запас!

Зеленський у США

У рамках робочих візитів до країн-партнерів 18 вересня президент Володимир Зеленський здійснив поїздку до США. Там він взяв участь took part in у Генасамблеї та Радбезі ООН.

Зеленський в США

Звісно, головною темою виступу президента була повномасштабна війна full-scale war в Україні та шляхи збереження миру у світі.

Головне зі звернення Зеленського:

  • History shows that it was russia that deserved nuclear disarmament back in the 1990s. And russia deserves it now. Terrorists have no right to possess nuclear weapons — Історія показує, що саме росія заслуговувала на ядерне роззброєння ще у 1990-х роках. І росія заслуговує на це зараз. Терористи не мають права володіти ядерною зброєю.
  • Abducted Ukrainian children in russia are taught to hate Ukraine, and all ties with their families are severed. This is genocide! — Викрадених українських дітей у росії вчать ненавидіти Україну, розривають усі зв’язки з їхніми сім’ями. Це геноцид!
  • Every war now may be the last, but we need our unity to ensure that aggression does not break in again — Кожна війна зараз може стати останньою, але потрібна наша єдність, щоб гарантувати, що агресія не увірветься знову.

Дуда порівняв  Україну з «потопельником»

Дуда порівняв  Україну з потопельником

Польський лідер Анджей Дуда черговий раз підтримав заборону на імпорт українського зерна. Проте найбільший резонанс викликала заява політика, у якій він порівняв Україну з потопельником.

Everyone who has ever participated in the rescue of a drowning man knows that he is incredibly dangerous, that he can drag himself to the depths.

Andrzej Duda

І що ж такого сказав Кожен, хто хоч раз брав участь у порятунку потопельника, знає, що він неймовірно небезпечний, адже він може затягнути за собою на глибину Дуда?

Власне, детальніше про цю ситуацію ви можете почитати за посиланням, але перед цим радимо розглянути кілька англійських слів, що допоможуть краще зрозуміти контекст:

  • Grain — зерно,
  • Drowning person — потопаючий,
  • Refugees — біженці,
  • Deputy — заступник,
  • Unjustified — невиправданий,
  • State-funded — державне фінансування,
  • Accusing — звинувачення,
  • Livelihoods — засоби існування,
  • Tension — напруга,
  • Neighboring — сусідній.

8 чат-ботів, які допоможуть вивчати англійську мову

Більше про це

Тренд про Римську імперію

Останніми днями стрічку TikTok заполонив тренд про Римську імперію. Якщо ви шукали пояснювальну бригаду, explanatory team то прибули у правильне місце!

Тренд про Римську імперію

So, TikTok users are asking men how often they think about the Roman Empire — and surprisingly, some say they think about the empire daily or even more often, sparking online confusion and launching a TikTok trend that’s garnered more than a billion views.

Переклад пояснення дивіться тут. Користувачі TikTok запитують чоловіків, як часто вони думають про Римську імперію і, на диво, деякі з них кажуть, що думають про імперію щодня або навіть частіше, що викликало здивування в мережі і запустило TikTok-тренд, який набрав понад мільярд переглядів

Що цікаво — чоловіки дуже серйозно ставляться до цього питання і зосереджено розповідають про те, що приваблює їх у цій темі, й чому вони вважають її важливою.

Більшість опитаних пояснила, що їм справді не дає спокою надбання, які по собі залишила ця імперія.

Нове загострення конфлікту між Азербайджаном та Вірменією

Нове загострення конфлікту між Азербайджаном та Вірменією

Уночі 19 вересня Міністерство оборони Ministry of Defence Азербайджану оголосило військову операцію в Нагірному Карабаху з «метою відновлення конституційного ладу».

Водночас оборонне відомство Вірменії заявило, що Азербайджан розпочав обстріл з артилерії та великокаліберної зброї проти населених пунктів Ґоріс, Сотк та Джермук.

Reference. It is important to note that Nagorno-Karabakh is an internationally recognised territory of Azerbaijan, where predominantly Armenians live. It was Armenia that created the so-called independent republic in Nagorno-Karabakh, which it calls Artsakh and which is not recognised by the world.

Переклад Довідка. Важливо зауважити, що Нагірний Карабах — міжнародно визнана територія Азербайджану, де живуть переважно вірмени. Саме Вірменія створила в Нагірному Карабаху так звану «незалежну республіку», яку називає Арцах та яку не визнає світ для кращого розуміння контексту.

Причиною загострення конфлікту стали нібито численні порушення режиму припинення вогню зі сторони невизнаної республіки.

Що про військовий конфлікт пише NYT?

  • During the three days of fighting in Nagorno-Karabakh, 27 people died. Several dozen people were injured, including civilians and children — Протягом трьох днів зіткнення у Нагірному Карабаху загинули 27 людей. Постраждало кілька десятків осіб, серед яких цивільні люди та діти.
  • On 20 September, Armenia capitulated and announced that it would withdraw its troops from Nagorno-Karabakh. At the same time, protests broke out in the country's capital. The outraged people blamed everything on the Prime Minister and his government and demanded their resignation — Вірменія 20 вересня капітулювала й заявила, що виведе війська з Нагірного Карабаху. Водночас у столиці країни розпочалися протести. Обурений народ звинувачував у всьому прем'єр-міністра та його владу й вимагав їхньої відставки.
  • On the evening of 20 September, Azerbaijani President Ilham Aliyev said that all the goals set for the special operation in Nagorno-Karabakh had been achieved during the day. He also stressed that Azerbaijan had now restored its territorial integrity — Президент Азербайджану Ільхам Алієв увечері 20 вересня заявив, що за добу проведення спецоперації у Нагірному Карабаху було досягнуто всіх поставлених цілей. Він також наголосив, що тепер Азербайджан відновив територіальну цілісність.

Жовто-блакитні ідіоми та вирази в англійській мові

Читати далі

Український фільм номінували на «Оскар»

Український Оскарівський комітет обрав документальний фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова претендентом на премію «Оскар» від України у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм». Best International Feature Film

Український фільм номінували на Оскар

У відборі брали участь п’ять фільмів:

  • «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова,
  • «Залізні метелики» Романа Любого,
  • «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука,
  • «Терикони» Тараса Томенка,
  • «ШТТЛ» Адрієна Уолтера.

Автор фільму Мстислав Чернов раніше розповідав, що фільм може претендувати на номінацію на «Оскар» у категорії документалістики та не від України, оскільки над ним працювала міжнародна команда. Фільм створено у колаборації з PBS Frontline. CША

Що ЗМІ пишуть про фільм?

  • The film shows the beginning of the full-scale invasion, the bombing of the maternity hospital and the rescue of the author and his colleagues from the Associated Press from the city surrounded by Russian troops — У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку та порятунок автора стрічки і його колег з Associated Press з оточеного російськими військами міста.
  • About 10% of the videos and photos were sent from the only point in the city where there was a mobile signal. It took about 30 hours to get the video out through the humanitarian corridor — Близько 10% відео та фотографій вдалося відправити з єдиної точки у місті, де був сигнал мобільного зв’язку. На передачу відео через гуманітарний коридор пішло близько 30 годин.
  • The film had its world premiere at the Sundance Film Festival, where it won the Audience Award. The Ukrainian journalists won the Pulitzer Prize for their work — Світова прем’єра відбулась на кінофестивалі Sundance, де стрічка отримала приз глядацьких симпатій. За свою роботу українські журналісти отримали Пулітцерівську премію.

Такими були новини цього тижня. Памʼятайте, що під час вивчення англійської мови важливо систематично поповнювати свої знання, а читання новин — чудовий спосіб прокачати свій рівень!