Пройти тест онлайн

Як українські батьки оцінюють якість освіти у Польщі? Результати дослідження Mathema

rezultaty-issledovaniya-mathema
9.07.2024

Mathema провела дослідження серед батьків українських учнів, які зараз навчаються в польських школах.

Головна мета опитування — дізнатись, як батьки оцінюють якість місцевої освіти та зʼясувати, які труднощі спіткають українських школярів у закордонних закладах середньої освіти.

Нововведення у Польщі

З наступного навчального року, 1 вересня 2024 року українські діти, які проживають у Польщі, повинні обовʼязково почати відвідувати місцеві школи.

Втім, для того, щоб учням було простіше адаптуватись до нового середовища, польська влада планує додати до навчальної програми уроки української мови.

Позитивні новини є й для українських вчителів — вони отримують можливість працевлаштування в країні-сусідці за новою, спрощеною процедурою.

Навчання в Польщі — переваги та недоліки

Результати опитування Mathema показують, що більшість батьків позитивно оцінюють якість навчання своїх дітей у польських закладах освіти.

Тож погляньмо на статистику!

  • Лише 3,8% батькам не подобається рівень польської системи освіти.
  • Майже 50% вважають, що школярі мають достатні умови до адаптації в новому навчальному середовищі.
  • 62,8% не мали конфліктів з педагогами, а 9% мають постійні конфлікти.
  • 51,3% переконані, що українські та польські діти отримують рівні можливості.
  • 88,5% школярів повністю забезпечені освітніми матеріалами.
  • 59% батьків принаймні один раз користувались послугами репетиторів.
  • 50% задоволені рівнем викладання математики, 39,6% — рівнем англійської мови.

Загалом, дослідження виявило ряд позитивних моментів: батьки не мають непорозумінь з викладачами, умови для адаптації — хороші, а комунікація з освітніми закладами на високому рівні.

Втім, частина батьків повідомила про дискримінацію та мовні барʼєри, а майже 60% наймають репетитора для додаткових занять.

До слова, ми також розповідали про те, що PISA — Міжнародна організація з дослідження якості освіти — провела опитування серед 15-річних школярів щодо опанування англійської. Як вивчають цю мову підлітки з різних країн світу — читайте за посиланням.

Також запрошуємо вас гарно провести час, допомогти Збройним Силам України та вдосконалити навички спілкування англійською мовою — відвідуйте благодійні розмовні клуби, які Перший Кембриджський центр організовує спільно із бізнес-простором «Peremoga»!