Пройти тест онлайн

З 2017 стипендії видаватимуть по-новому

8.12.2016

Одразу після закінчення зимової сесії 2017 року українські студенти відчують на собі зміни в форматі виплат стипендій. Зміни будуть позитивними для тих, хто вчиться вище середнього, але не дуже радісні для всіх інших. Якщо раніше стипендію можна було отримати, коли середній бал був рівний четвірці або вище неї, то тепер виплати отримуватимуть лише лідери з успішності.

За наказом МОН кожний вищий навчальний заклад буде складати рейтинг успішності студентів, при цьому бал кожного, хто навчається, буде на 90% залежати від його зусиль у навчанні. Ще 10% відвели на індивідуальні критерії, які кожний виш обиратиме самостійно – ці критерії будуть визначати лідерів за умови однакових результатів з успішності.

Міністр науки та освіти України Лілія Гриневич зазначила, що у планах міністерства – зміна пропорцій академічних та соціальних стипендій на користь перших. Якщо 50% учнів отримують стипендії, то лише 7% з них будуть соціальними.

Для тих, хто добре навчається, зміни приємні підвищенням виплат. Студенти вишів 3–4 рівня акредитації після зимньої сесії отримуватимуть 1100 грн (що на 33,5% більше попередніх виплат), а 1–2 рівнів акредитації – 1600 грн (що на переконливі 72,9% вище).

Ще більше отримуватимуть ті студенти, хто обрав стратегічно важливі для України професії – з галузі інженерних, природничих, математичних, а також природничо-математичних педагогічних. Такі учні отримуватимуть, у залежності від рівня акредитації вишу, 2036 грн або 1536 грн.

Важливу роль в успіху як у навчанні, так і у кар’єрі відіграють знання англійської. Зробити їх вражаючими студентам можуть допомогти курси англійської для підлітків.