Пройти тест онлайн

Скільки українців вільно володіють англійською мовою — опитування

Скільки українців вільно володіють англійською мовою — опитування
28.07.2023

Нещодавно Кабінет Міністрів України заявив про розробку законопроєкту, який закріпить англійську як мову міжнародного спілкування в Україні.

З цього приводу Центр Разумкова провів опитування серед українців, щоб дізнатися їхній рівень знань.

Дослідження показало, що тільки 1,1% громадян України можуть похизуватися вільним володінням англійською. Ба більше, близько половини українців взагалі не розуміє мову міжнародного спілкування.

Результати опитування

У рамках дослідження, протягом 5-11 липня соціологи опитали 2017 жителів усіх регіонів України. за винятком окупованих територій Опитування проводилось методом face-to-face. соціологи особисто зустрічались із респондентами

Так, 7,5% українців зазначають, що вміють читати, писати й говорити, але не можуть вільно користуватися англійською.

Крім того, 19% заявили, що погано знають мову міжнародного спілкування. Ця категорія включає людей, які можуть лише трохи читати, писати, а також говорити. 

27% українців стверджують, що розуміють деякі слова і прості фрази, але читати, писати чи говорити не можуть взагалі. 

Що цікаво: 44% (понад 800 опитаних) кажуть, що зовсім не знають англійської.

Який запас слів має бути для кожного рівня?

Дізнатись

Яка категорія українців знає іноземну найкраще?

Фахівці дослідили, що українці, які здобули вищу освіту, мають значно кращий рівень знань англійської мови. З них 2,5% користуються іноземною без проблем, а 13% можуть читати, писати й говорити.

Водночас експерти підмітили тенденцію, що чим молодші респонденти, тим краще вони знають англійську мову. При цьому частка тих, хто вільно розмовляє мовою міжнародного спілкування, поступово зростає. 

88% українців, що належать до старшої вікової категорії, зауважили, що зовсім не знають англійську або орієнтуються лише в окремих словах та простих фразах. У наймолодшій категорії українців ця позначка складає 40,5%.

Додамо, що за результатами опитування TNS, яке проводили у форматі онлайн, 89% українських громадян вчили англійську мову, але лише 18% знають її на рівні вище середнього (B2). 

Якщо порівнювати ці показники з європейськими країнами, то українці значно відстають у готовності спілкуватися іноземною мовою. Так, опитування показують, що більшість громадян країн ЄС знає як мінімум дві мови, а 38% європейців вільно користуються англійською.

Як покращити словниковий запас?

Найкращі книги англійською!

Як цьому зарадити? 

Аби покращити вище наведену статистику та зробити внесок у свій саморозвиток, пропонуємо пройти курси англійської мови у Першому Кембриджському центрі. 

Усі програми курсів розроблені згідно з рекомендаціями Cambridge Assessment English.

Рівень знань кожного викладача підтверджено відповідними міжнародними сертифікатами. 

Кожен студент може підвищити загальний рівень знань та вдосконалити спеціалізовані мовні навички, наприклад для роботи, складання іспитів чи просто для впевненого спілкування. 

Важливо, що програми для дітей та підлітків розроблені з урахуванням не тільки рівня мови, а й вікових особливостей. 

Обирайте той курс, що вам до вподоби, й гайда вчитися. Адже кожен урок — важливий!

 

Зверніть увагу! На нашому сайті ви можете пройти онлайн-тест на визначення рівня англійської.