Пройти тест онлайн

Then чи than: розбираємося

23.10.2017

Багато хто переконаний, що вже досить відвідував курсів англійської, тому навряд чи заплутається у подібному простому питанні. Проте якщо подивитись на статистику помилок, які виникають найчастіше, стане очевидно, що невірного вживання then та than досить багато, навіть серед тих, хто старанно навчається. Пропонуємо освіжити та перевірити свої знання, ще раз повторивши, коли використовується який із варіантів.

Than – це або прийменник, або сполучник, який найчастіше вживається для порівняння предметів, явищ та людей між собою: He is much taller than his brother. Але ще це слово може використовуватися у специфічних реченнях у минулому часі із певними виразами, щоби показати, що дещо сталося одразу одне за іншим: Scarcely had I started reading, than the doorbell rang. У таких реченнях вже можна помилитися, проте їх можна розпізнавати, якщо звертати увагу на порядок слів та специфічний зачин у вигляді hardly, scarcely або no sooner.

Then, у свою чергу найбільш часто буває прислівником. В основному воно використовується, коли мова йде про певний час у житті: What can I say? I was stupid then. Ще один популярний випадок використання цього слова – щоб показати, що певна дія йде за іншою. First you should heat it, then drink. Але, на відміну від then, than вказує на дію, що відбулася одразу ж після іншої, і вживається лише у певних поєднаннях, що вказані вище. Для усіх інших випадків, коли мова йде про час, існує then.