Пройти тест онлайн

Вчити мови – нудно?

5.07.2018

Учить языки

Можна зустріти двох різних людей і отримати на це питання дві різні відповіді. Для когось вивчення нової мови – це захоплива подорож, для іншої людини це може бути складний процес, що потребує додаткових зусиль волі. Чому ж так відбувається? Чому одним людям навчання дається легко, а іншим – складно?

У першу чергу, слід звернути увагу на те, як мова викладається. Таке буває, що вчитель бачить у своєму предметі лише набір слів та граматичних правил і викладає своїм учням саме з такої точки зору. Але якщо бути відвертими, то кому хочеться вчити просто набір слів та граматичних правил? Адже це дуже нудно.

Зовсім інша справа – коли вивчення мови подається не просто у вигляді сухих фактів та правил, котрі необхідно засвоїти та запам’ятати, а як захопливе занурення до нової культури, з усіма її маленькими аспектами та подробицями. Саме такий підхід дозволяє відчути самий сенс мови, закохатися у неї та її культуру, котра за цим стоїть. А за англійською мовою стоїть така багата культура, що дуже складно не знайти для себе у ній дещо захопливе.

Другий підхід – це мотивація людини. Стається, що люди вчать мову через необхідність. Наприклад, якщо вона потрібна для просування кар’єрними сходами. Але якщо вдуматися, мотивація «через необхідність» звучить досить нудно. Це не означає, що людина не досягне успіху, але, можливо, від процесу вона отримає не стільки задоволення, скільки могла б.

Гарна мотивація – це якщо вас веде цікавість та натхнення. Адже нова мова – це не лише корисний інструмент (хоча це також), це відчинені двері до цілого нового світу – книг, відео, пісень, спілкування. Це новий погляд на світ. Кожен може знайти для себе додаткову мотивацію, що-небудь, що захопить настільки, що процес навчання із тортур перетвориться на задоволення.

Тому, щоб вивчення мови було приємним, а не нудною необхідністю, по-перше, потрібно знайти своє натхнення, а по-друге, звернути увагу на вчителів. Наприклад, на наших курсах англійської використовуються захопливі програми, наші викладачі закохані у англійську, а різноманітні граматичні, розмовні та книжкові клуби (які наші студенти можуть відвідувати безкоштовно), дозволяють зробити занурення у англійську культуру ще більш цікавим.